Του Κώστα Μπετινάκη
Στα τέλη Νοεμβρίου η τιμή του δολαρίου βυθίστηκε ξαφνικά. Αμέσως, οι υπέρμαχοι της αντικατάστασης του αμερικανικού νομίσματος από διεθνές μέσο συναλλαγής, με πρώτους τους Ρώσους, υποστήριξαν πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στη χρησιμοποίηση του χρυσού επαναφέροντας την αποθεματική του αναγκαιότητα.
Από τα τέλη του 2017 η Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε εντείνει την προσπάθεια να κάνει αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας κατά περιοδικά διαστήματα τα επιτόκια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management προβλέπουν ότι από τον επόμενο χρόνο οι κλυδωνισμοί του δολαρίου θα μπορούσαν να διαρκέσουν επί πολλά έτη.
Ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, ιδρυτής του μεγαλύτερου στον κόσμο «hedge fund», του Bridgewater Associates, επίσης υποστηρίζει ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα συμβάλει στην πτώση της τιμής του δολαρίου, για να προσθέσει πως «ο χρυσός εξακολουθεί να παραμένει αξιόπιστο εργαλείο για να αποφευχθεί πολιτικό ρίσκο».
Στα τέλη Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η Μόσχα αγόρασε περί τους 106 τόνους χρυσού, από τις αρχές του 2018, με το συνολικό απόθεμά της να ανέρχεται σε 2.000 τόνους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Άλλο ένα πολύτιμο μέταλλο αναδύεται από τις στάχτες του
Αφού γνώρισε έναν απαίσιο χρόνο, τελικά ο άργυρος (ασήμι) άρχισε να αποκτά μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Boris Mikanikrezai, αναλυτή πολύτιμων μετάλλων στο «Metal Bulletin». Ο ίδιος προβλέπει σημαντική αύξηση της τιμής του αργύρου τους επόμενους μήνες.
Παρόλο που η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 14 δολάρια η ουγγιά, η προοπτική αύξησης της τιμής του «Comex silver spot» προβλέπεται να σημειώσει σύντομα ανοδική πορεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Mikanikrezai.
Ήδη από τη Δευτέρα ο άργυρος Comex είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια με τιμή γύρω στα 14,51 δολ., με την πρόβλεψη χρηματιστών ότι η τιμή του θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα δολάριο κάθε επόμενη ημέρα.
Τον περασμένο μήνα, η Καναδική Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες υπηρεσίες οικονομικής ασφάλειας υποστήριζαν πως η παγκόσμια ζήτηση για άργυρο αναμένεται να αυξηθεί. Την πρόβλεψη αυτή κάνει και η καναδική «TD Securities», που υποστηρίζει πως έως το τέλος του επόμενου έτους η τιμή του αργύρου θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα $17 η ουγγιά.
Ποια είναι τα πολυτιμότερα μέταλλα
Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι τα πλέον ακριβά μέταλλα είναι ο χρυσός και ο άργυρος, και τα αποκαλεί «πολύτιμα». Κι όμως υπάρχουν πιο πολύτιμα μέταλλα, όπως:
Ρόδιον
Εξαιρετικά σπάνιο, πολύτιμο με αργυρή εμφάνιση, το ρόδιον είναι το πλέον ακριβό από τα αποκαλούμενα πολύτιμα μέταλλα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αξίας του, σε έναν τόνο γήινης κρούστας μπορεί να βρεθεί 0,001 του γραμμαρίου αυτού του μετάλλου.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδίου βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, στη Ρωσία και στον Καναδά.
Πλατίνα
Η ονομασία του πολύτιμου αυτού μετάλλου προέρχεται από τον ισπανικό όρο «platino» που σημαίνει «λίγο ασήμι». Εκτός από την αργυροχρυσοχοΐα, η πλατίνα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική λόγω της μεγάλης αντοχής της, αλλά και στην πολεμική βιομηχανία και την αεροναυτική.
Χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πλατίνας είναι η Νότια Αφρική, η Ρωσία και ο Καναδάς.
Ρουθήνιο
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με την πλατίνα, επειδή το πολύτιμο αυτό μέταλλο βρίσκεται κοντά σε άλλα με παρόμοιες ιδιότητες και σπανιότητα. Έχει αξιοσημείωτη σκληρότητα και αντοχή. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτρονική λόγω της μεγάλης του αγωγιμότητας.
Η Ρωσία, η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αμερική περιλαμβάνονται στις παραγωγές χώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ιρίδιο
Από τα πλέον πυκνά μέταλλα, το Ιρίδιο περιλαμβάνεται στην ίδια κατηγορία με την πλατίνα, με έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς τήξης και από τα πλέον ανθεκτικά στη σκωρίαση. Βρίσκεται τόσο σε μεταλλεία πλατίνας όσο και νικελίου με μεγαλύτερη χώρα παραγωγής τη Νότιο Αφρική. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πένας σε στυλογράφους, στην ωρολογοποιία, στην κατασκευή ειδικών πυξίδων, σε ηλεκτρονικά είδη στην ιατρική αλλά και σε ειδικά μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας.