Στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με «όχημα» την καινοτομία αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με αφορμή τη συμμετοχή της τράπεζας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC).
«Είμαστε περήφανοι που χρηματοδοτούμε τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρηματοδότησή του θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να σιγουρευτούμε ότι «οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν θα νιώθουν άσχημα για την επιτυχία τους. Αντιθέτως, πρέπει να γίνουν τα πρότυπα και για τους υπολοίπους».
«Ελπίζουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» ανέφερε και τόνισε ότι η συνεργασία της Τρ. Πειραιώς με τη GFCC «στοχεύει στο να προωθήσουμε την καινοτομία».
«Έχουμε μορφωμένους ανθρώπους. Σε επιχειρήσεις μηχανικής, στην επιστήμη των υπολογιστών, ακόμη και στα χρηματοοικονομικά σε χώρες του εξωτερικού δεν υπήρχε Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς Έλληνα, που να έχει χαράξει μία σημαντική σταδιοδρομία» είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.
«Μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν» είπε και συμπλήρωσε πως «η ελληνική βιομηχανία σήμερα στοχεύει περισσότερο στις εξαγωγές».
Αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες στον κόσμο της εργασίας και στην έλλειψη -ορισμένες φορές- προθυμίας για καινοτομία, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως «αν είσαι πάντα απογοητευμένος, δεν μπορείς να ξεφύγεις από την παγίδα. Μετά από 8-9 χρόνια κρίσης, η κόπωση είναι ένα ζήτημα, αλλά θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».
Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει «να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε» με στόχο να γίνει η ελληνική επιχειρηματικότητα πιο ανταγωνιστική.
«Ξεκινήσαμε να έχουμε ανάπτυξη, έστω και αναιμική, 1,1-1,2%, αλλά είναι σίγουρα καλύτερα από την ύφεση. Πρέπει να φέρουμε μαζί πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κι επιστήμη για να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, με αισιόδοξη διάθεση», διότι «θέλουμε να είμαστε σε θέση να αναπτυχθούμε όλοι μαζί».
Ανέφερε ακόμη πως «μειώνουμε τη χρηματοδότηση του ELA και τους τελευταίους μήνες του 2017 είδαμε αύξηση των καταθέσεων, γεγονός που βελτιώνει τη ρευστότητά μας». «Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά, ιδιαίτερα μετά τον Απρίλιο» πρόσθεσε. «Είναι μία συνεχιζόμενη προσπάθεια» τόνισε.
Μιλώντας στην ίδια συζήτηση, η πρόεδρος και CEO του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ Deborah L. Wince-Smith τόνισε πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι προσηλωμένη στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, σημείωσε πως «βαθιά μορφωμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτή η χώρα πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους νέους να μείνουν στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που «χτίζουν» και αυτοί που «εμποδίζουν».
«Νομίζω ότι όλοι στην Ελλάδα προσπαθούν να δημιουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ, να τους εξασφαλίσουμε τα μέσα για να μη φύγουν στο εξωτερικό» σχολίασε από τη μεριά του ο Χρήστος Μεγάλου.
«Έχει γίνει ενδιαφέρουσα δουλειά στην Ελλάδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές» είπε μιλώντας στο ίδιο πάνελ η αξιωματούχος της EBRD Sabina Dziurman, ενώ ο Γιάννης Πυροβολάκης, ιδρυτής και CEO της Innvation Accelerator, κάλεσε «να δώσουμε έμφαση στην ελληνική οικονομία, διότι η Ελλάδα έχει άπλετο ταλέντο στη μηχανική, ικανότητα στην καινοτομία».