Τουλάχιστον δέκα χρόνια έχουν να δουν οι επενδυτές παγκοσμίως τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Αν η τάση διάθεσης ομολόγων και η ανυπαρξία αγοραστών συνεχιστεί θα έχει αρχίσει να κλονίζεται ένα από πλέον ασφαλή επενδυτικά καταφύγια στον κόσμο.
Το «πάρτι ανόδου των επιτοκίων» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου κοντά η πολυπόθητη πτώση και οι επενδυτές απαιτούν ολοένα υψηλότερες αποδόσεις για να κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους χρέη «μακράς διάρκειας».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε σήμερα Τετάρτη στο 5% για πρώτη φορά από το 2007, ενώ το γερμανικό 10ετές επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 3%.
Στην Ιαπωνία, τα 10ετή swaps με δείκτη ανταλλαγής εκτινάχθηκε στο 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Το ένα γεγονός όμως δεν είναι αποκομμένο από κανένα άλλο, καθώς πρόκειται για μια αλυσίδα, στην οποία πλέον οι κρίκοι είναι ασταθείς. Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει μία γενικότερη αποσταθεροποίηση με τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Συνεχής άνοδος της τιμής του Χρυσού.
2) Συνεχής ανοδική πορεία των τιμών των υδρογονανθράκων
3) Επιμονή των υψηλών τιμών στα τρόφιμα με τάσεις περαιτέρω ανόδου
4) Κάθετη άνοδο των αποδόσεων των Ομολόγων
5) Παγκόσμιο sell off των κρατικών ομολόγων των οικονομικών κολοσσών
6) Έντονη αρρυθμία στα χρηματιστήρια
Η εικόνα αυτή είναι γενικευμένη και ανησυχητική. Σε άλλες εποχές θα μιλούσαμε ήδη και επικείμενη έκρηξη.
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα επιτρέπουν τον έλεγχο της επέκτασης των τοπικών πολεμικών συγκρούσεων και της ανακύκλωσης τους σε ελεγχόμενους πυρήνες.
Ωστόσο σε περιόδους γενικευμένης αποσταθεροποίησης χώρες με μεγάλο εξωτερικό δανεισμό ή χώρες με έντονα φαινόμενα δομικής απορρύθμισης των οικονομιών τους (Βρετανία, Ιταλία κλπ) αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα εσωτερικών ανισορροπιών.
Οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος αρχίζουν να είναι παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη παρατηρείται αστάθεια σε μετοχές και εξαπλώνεται σε εταιρικά ομόλογα, με τουλάχιστον δύο δανειολήπτες να αποχωρούν από την έκδοση την Τρίτη, καθώς οι αποδόσεις του blue-chip έφθασαν στο υψηλό του 2023 στο 6,15%.
Οι ευρωπαϊκές αποδόσεις ακολούθησαν την πορεία των αμερικανικών.
Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η άνοδος των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων θα συμπαρασύρουν τα ευρωπαϊκά, παρόλο που η Ευρώπη δείχνει ήδη σημάδια ύφεσης.
Ήδη σε υψηλά 12ετίας εκτοξεύτηκε το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης.
Η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,01% σήμερα Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως εκτιναχτεί κατά σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα μέσα στο 2023.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο παύει να αγοράζει ομόλογα ως μέρος του ισολογισμού της, ενώ οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, όσο η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται.
Δύσκολα τα πράγματα για την Ιταλία, με πρώτες και καλύτερες οι ιταλικές τράπεζες να ξεφορτώνονται τις συμμετοχές τους σε κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων είκοσι ετών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη της προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας.
Τα επίπεδα στα οποία έφτασαν τα γερμανικά ομόλογα ενδεχομένως να ενισχύουν την εκτίμηση της Unicredit, η οποία πρόσφατα απέδωσε το selloff ιταλικών ομολόγων από τους επενδυτές στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους τώρα που οι αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερες και δη των γερμανικών.
Άνοδος και στην Ασία
Οι αποδόσεις ορισμένων από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών της Ασίας κινήθηκαν επίσης υψηλότερα. Ο δείκτης αναφοράς της Ινδονησίας σκαρφάλωσε σε επίπεδα που καταγράφτηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2022.