Δραματικά είναι τα νούμερα από την αγορά εργασίας, καθώς από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 40.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσλήφθηκαν 75.000. Συνεπώς, διαμορφώθηκε ένα αρνητικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας της τάξεως των 40.000.

Οι “επιδόσεις” αυτές στο μέτωπο της απασχόλησης βρίσκονται πίσω από τις σημερινές δηλώσεις του Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η εικόνα στην αγορά εργασίας κατά τον τρέχοντα μήνα είναι ”απογοητευτική”. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική.

Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».

Στην εστίαση η μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr ο κλάδος στον οποίο εντοπίζεται κυρίως η δραματική μείωση των θέσεων εργασίας είναι η εστίαση. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από την αντίδραση μέρους της αγοράς στις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού πάνω στην οικονομία.

«Ούτε στην περίοδο των Μνημονίων δεν σημειώθηκε μία τόσο μεγάλη αρνητική διαφορά μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων στην αγορά εργασίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, ο χειρότερος Μάρτιος κατά την τελευταία 20ετία  -πέραν του τρέχοντος- ήταν εκείνος του 2012. Τότε, δηλαδή κατά την περίοδο εφαρμογής του 2ου Μνημονίου,  χάθηκαν 7.564 θέσεις εργασίας. Ένα χρόνο πριν,  το 2011 είχαν χαθεί 7.419.

Αντίθετα, τόσο το 2010 (όπως και πριν από αυτό), όσο και την περίοδο 2013-2018, αλλά και το 2019  σημειωνόταν πλεόνασμα στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως πέρσι τον Μάρτιο, σημειώθηκαν 43.373 “καθαρές” προσλήψεις. Συγκεκριμένα, έγιναν 202.157 προσλήψεις. Παράλληλα, έγιναν 158.784 απολύσεις. Συνεπώς προέκυψε πλεόνασμα 43.373 (προσλήψεων) στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα, φέτος, μόνο τις πρώτες 18 μέρες του Μαρτίου, όπως προαναφέρθηκε, έχουν γίνει 115.000 απολύσεις και μόλις 75.000 προσλήψεις.

Συνεπώς, πριν καν καλά καλά μπούμε στο β΄ δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, το ισοζύγιο της αγοράς εργασίας είναι κατά 80.000 θέσεις εργασίας χαμηλότερο σε σχέση με ολόκληρο τον αντίστοιχο μήνα (Μάρτιο) του 2019.

Πηγή: Capital