Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στη χώρα μας κάνει λόγο η online έκδοση της Wirtschaftswoche (WiWo), η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σταθούν πάλι στα πόδια τους. «…Μέχρι στιγμής στα βιβλία τους καταγράφουν περισσότερα ”κόκκινα” δάνεια από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Πάνω από το 40% των τραπεζικών δανείων δεν εξυπηρετείται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο μέσος όρος των «κόκκινων» δανείων στην Ε.Ε είναι μόλις 3,3%. Η Wirtschaftswoche στο κείμενό της αναφέρει ότι «Ο πρωθυπουργός (Κυριάκος) Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να τους επισημάνει ότι διαγράφεται μία νέα εποχή μετά την τριπλή ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα των φορολογουμένων… (Ο Πρωθυπουργός) εξήγγειλε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα θα είναι μονοψήφιο μέχρι το τέλος του 2021. Και για να γίνει αυτό δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, δεν θα γίνει κούρεμα και δεν θα επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών».

«Οι τράπεζες χρειάζονται ένα καινούργιο business plan, πρέπει να ταρακουνήσουμε λίγο το σύστημα και αυτό δεν αρέσει σε όλους» λέει στη Wirtschaftswoche ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το σχέδιο, παρουσιάζοντάς το ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Μειώνοντας τα ”κόκκινα” δάνεια η Ελλάδα ελπίζει να ανακινηθεί και πάλι η συζήτηση για μία κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρώπη. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να εξυγιανθεί, ώστε να μπορεί να διαθέσει περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία… Πρόσφατα ο οίκος Standard & Poor´s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας από ΒΒ- σε Β+, ενώ περαιτέρω αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από τη μείωση των ”κόκκινων” δανείων…» αναφέρει η Wirtschaftswoche.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης