«Η κυβέρνηση φέρνει με ταχύτητα και συνέπεια χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανάγκη η οικονομία, η αγορά και οι κοινωνία» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια επί των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός χαιρέτισε την ευρύτερη συμφωνία με το νομοσχέδιο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «οι παραγωγικές συζητήσεις που προηγήθηκαν στην εθνική αντιπροσωπεία και με τους κοινωνικούς φορείς απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ευάλωτων ομάδων, των φοιτητών και των γυναικών που θέλουν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, είπε, «για ένα νομοσχέδιο που γίνεται ευρύτερα αποδεκτό το οποίο αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί επιτευχθεί όταν υπάρχει διοικητική και πολιτική συνέπεια και συνέχεια» Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων, υπογράμμισε, είναι ένα εργαλείο καινοτόμο, καθώς «έρχονται για να ενισχύσουν τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμισε ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, «έχουμε κινηθεί αυτό τον έναν χρόνο, με ταχύτητα και συνέπεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, αρχικά με το σχέδιο “Ηρακλής”, τώρα με το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, με το νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς και της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για τη θωράκιση από τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στους φόβους της Ελληνικής Λύσης ότι μικροχρηματοδοτήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ακόμα και παράτυποι μετανάστες που δεν έχουν λάβει άσυλο, απάντησε πως έχουμε προσχωρήσει σε μια προσθήκη στο νομοσχέδιο, όπου προβλέπεται η 10ετή φορολόγησή τους στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ότι με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται ιδρύματα χρηματοδοτήσεων που δραστηριοποιούνται 2 χρόνια στην ΕΕ να μεταφέρουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο, ο υφυπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως έδρα οφείλουν να έχουν στην χώρα μας και να είναι πιστοποιημένα με βάση των κώδικα της ΕΕ.

Νωρίτερα ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μάριος Σαλμάς, ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «υπόδειγμα καλής νομοθετικής πρακτική που δείχνει τον δρόμο, πως όταν γίνεται δημιουργικός διάλογος στη Βουλή, όταν υπάρχει συνέχεια του κράτους, όταν η κυβέρνηση ακούει, τότε το νομοσχέδιο αυτό έχει τη στήριξη και της μείζονος αντιπολίτευσης». Είμαστε, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, «χαρούμενοι που δημιουργούμε ένα τέτοιο εργαλείο που θέλει η κοινωνία, αλλά αυτό δεν είναι πανάκεια, γι’ αυτό μέσα από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διασφαλίζουμε και την ορθή λειτουργία του. Είναι δε θετικό που ο υπουργός άκουσε τις παρατηρήσεις μας και θέσπισε τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατου πλαφόν στο επιτόκιο εάν χρειαστεί».

Υπερψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς έγιναν δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις του. Ανάμεσα σε αυτές είναι η τροπολογία για τον έλεγχο καταλληλότητας διοικήσεων και μετόχων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, η ενσωμάτωση των επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και η μείωση του ύψους του αρχικού κεφαλαίου για τη σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης.

«Η υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού δανεισμού αποτελεί πρωτοβουλία που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση την εποχή που η ΝΔ θεωρούσε “ανίερη” οποιαδήποτε σκέψη παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος του ιδιωτικού τομέα και των ΜμΕ» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι επιμένει στις διαφωνίες του σε ορισμένες κομβικές επιλογές, όπως:

Η ανάθεση της εποπτείας της νέας δραστηριότητας αποκλειστικά στην ΤτΕ. Η μη ανάθεση προστασίας του καταναλωτή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου Καταναλωτή. Η ασάφεια στο άρθρο που αφορά στην φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων. Η ασάφεια σχετικά με τις κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου των μικροχρηματοδοτήσεων και η απροσδιοριστία αναφορικά με το ύψος των τελών εποπτείας της ΤτΕ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως και το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις καθώς είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται να στηρίξει και να αναπτύξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί σήμερα το 97,4% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολεί το 62% του εργατικού δυναμικού Ανέφερε πως ορθά εντάχθηκαν στους συμμετέχοντες ως παρόχους οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ρύθμιση για το είδος των εγγυήσεων που θα ζητούνται και για το ανώτατο ποσοστό που θα φτάνει επί του ποσού χρηματοδότησης. Μεταξύ άλλων επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη διεύρυνση της βάσης επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά και την ένταξη σε αυτά των εργαζομένων στο ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε όλες τις προνοιακές δομές.

«Όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι ειδικοί αγορητές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως και με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους φτωχούς αγρότες θα σηκώσουν εκ νέου τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με νέα φοροληστεία, με νέες πτωχεύσεις, κατασχέσεις και ο κατάλογος όλων αυτών είναι αμέτρητος». Και υποστήριξε την αναγκαιότητα να κάνει η κυβέρνηση αποδεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου καθώς όπως είπε «αποτελεί ένα δίκιο αίτημα για την μείωση των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκόλευαν και δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών μας».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τέσσερις λόγους. Πρώτον γιατί δεν υπάρχει καθορισμός από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών ανώτατου ορίου για το επιτόκιο αυτών των μικροδανείων. Δεύτερον, ότι επιτρέπεται να χορηγούνται μικροδάνεια σε παράτυπους μετανάστες χωρίς να έχουν λάβει ακόμα άσυλο. Τρίτον, επιτρέπει τη δημιουργία σχημάτων «πυραμίδας» και τέταρτον η εποπτεία αυτή των ιδρυμάτων αυτών ανατίθεται στην ΤτΕ που δεν ανήκει στο δημόσιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης επέκρινε την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψηφίζουν το νομοσχέδιο αυτό που είναι «βαθιά τοκογλυφικό», επιτρέπει «την είσοδο στο οργανωμένο έγκλημα του ξεπλύματος “βρόμικου” χρήματος». Ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του και ενσωματώνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκειμένου το επιτόκιο των μικροχρηματοδοτήσεων να μην μπορεί να υπερβαίνει το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο και οι τόκοι υπερημερίας να μην μπορεί να υπερβαίνει το 2%.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Ολομέλεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης