Την εκτίμηση ότι η βουλγαρική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2019 -πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως είπε- διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Εμίλ Καρανικόλοφ, στη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε στο βουλγαρικό κοινοβούλιο για τις επενδύσεις στη χώρα και τις οικονομικές προοπτικές.

   Ο κ. Καρανικόλοφ υπογράμμισε ότι κινητήρια δύναμη που έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη τα προηγούμενα έτη και αναμένεται ότι θα συμβάλλει εξίσου σημαντικά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ήταν οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση.

   Επισήμανε, δε, ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία σημείωσαν αύξηση πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Για το 2018, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας τοποθετεί την εισροή των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 143 εκατομμύρια ευρώ ή 10,3% σε σχέση με το 2017, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι τους επόμενους μήνες η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για την εισροή ΑΞΕ στη χώρα.

   Το 2018 υπήρξε έτος επιτυχιών για τη μεταποιητική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ο κ. Καρανικόλοφ, παραθέτοντας στοιχεία για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, περισσότερες από 220 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, με έμφαση στην παραγωγή ανταλλακτικών για τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

   Ο συγκεκριμένος τομέας καταγράφει δυναμική που αναμένεται να τον καταστήσει τον κορυφαίο στην βιομηχανία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανικόλοφ και συμπλήρωσε ότι την τελευταία τριετία ποσό 480 εκατομμυρίων λέβα έχει επενδυθεί σ’ αυτό το πεδίο και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 7.800 νέες θέσεις εργασίας.

   Εξίσου ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη της οικονομίας και την γεφύρωση των ανισορροπιών που υπάρχουν σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων και κατά συνέπεια με την πορεία της απασχόλησης, είναι το γεγονός ότι, επενδύσεις υλοποιήθηκαν σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν αποτελούσαν ελκυστικό προορισμό, όπως σε περιοχές της νότιας Βουλγαρίας.

   Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν συναφθεί συνολικά 2.042 συμβόλαια για επιχορηγήσεις 1,9 δισ. λέβα και οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 1 δισ. λέβα ή το 37% του συνολικού προϋπολογισμού.

   Εξάλλου, μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων καινοτομίας, για τον οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Καρανικόλοφ, ενδιαφέρονται επιχειρηματικοί και επιστημονικοί φορείς.