Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Κόντρα σε όλους και σε όλα ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης από την ακριτική Θράκη δίνει αγώνα όχι μόνο στο επιχειρείν αλλά και στην καινοτομία. Ο ίδιος είναι αγρότης τρίτης γενιάς και από τις ντομάτες από τα χωράφια του δημιουργεί σάλτσες οι οποίες σαγηνεύουν όλον τον κόσμο. Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή αφού τα προϊόντα του που βγαίνουν από την γη του έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο ίδιος μιλάει για το πως είναι να καλλιεργεί στο βορειότερο άκρο της χώρας, στις Φέρες και να συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας του.
Ο ίδιος μέσω της «Ζούγκλας» στέλνει το δικό του μήνυμα για τη Θράκη τονίζοντας πως η καλύτερη θωράκιση της είναι να δοθούν κίνητρα στους ντόπιους να μείνουν στον τόπο τους.
Αγρότης τρίτης γενιάς στον ακριτικό της Έβρο και παρόλες της προκλήσεις σηκώσατε το βλέμμα και εξάγετε εκτός νομού της ντομάτες της. Μια κίνηση όχι εύκολη δεδομένων των συνθηκών…
«Σίγουρα δεν είναι εύκολη κίνηση της τίποτα δεν σου προσφέρεται εύκολα σε αυτή τη ζωή πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παραγωγή ντομάτας στο βορειότερο μέρος της Ελλάδας η οποία σίγουρα δεν είναι η παραδοσιακή καλλιέργεια. Έχοντας της σύμμαχο τον ευλογημένο κάμπο του Έβρου με ώθησαν στην δημιουργία της οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη».
Οι ντομάτες της από τον Έβρο κατακτούν την ελληνική αγορά, που οφείλεται αυτό το γεγονός;
«Η επιτυχία του τελικού προϊόντος που είναι η σάλτσα έχει να κάνει στο μεγαλύτερο βαθμό με τον τρόπο καλλιέργειας της ντομάτας. Αυτή γίνεται έτσι ούτος ώστε η πρώτη ύλη να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά ποιοτικά χαρακτηριστικά της είναι σάκχαρα, αρώματα και άλλα. Πάντα συλλέγοντας της ποιο ώριμες ντομάτες στον κατάλληλο χρόνο με αυστηρή διαλογή, φτάνει στο εργαστήριο καθημερινά καλύτερη πρώτη ύλη. Της, σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έχει ο τρόπος μεταποίησης της ντομάτας, ο οποίος είναι ο παραδοσιακός, της το έκαναν δηλαδή οι παλαιότερες γενιές δηλαδή με τον βρασμό της σάλτσας σε ανοιχτού τύπου κατσαρόλες χωρίς κανένα απολύτως πρόσθετο και συντριπτικό. Με αυτό τον τρόπο παραμένουν αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας».
Ποια ακριβώς είναι τα προϊόντα που φτιάχνετε και ποιο από αυτά θεωρείτε ναυαρχίδα της;
«Τα προϊόντα που φτιάχνουμε είναι η κλασική, παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας, σε 2 γυάλινες συσκευασίες: των 680 και των 350 γραμμαρίων. Ωστόσο, το προϊόν που θεωρούμε ναυαρχίδα της είναι το νεότερο προϊόν της και είναι η παραδοσιακή σάλτσα από ντοματίνι που το ονομάσαμε umami. Ένα καινοτόμο προϊόν που προσφέρει ακόμα περισσότερα σάκχαρα, εντονότερο χρώμα και ιδιαίτερα αρώματα. Ήδη προετοιμαζόμαστε για την νέα σεζόν να βγάλουμε μεγαλύτερη συσκευασία που θα απευθύνεται στον χώρο της HORECA».
Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας, της ως παραγωγός πως το βιώνετε αυτό; Τι πρέπει να γίνει για να επέλθει ισορροπία στην αγορά;
«Το κύμα ακριβείας που ξεκίνησε από την κρίση της πανδημίας του COVID και εκτοξεύτηκε εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον αγροτικό κόσμο. Το κόστος παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε στο χωράφι με την αύξηση του πετρελαίου του ηλεκτρικού ρεύματος των φυτών,αλλά και στα είδη συσκευασίας της τα βάζα, τα χαρτοκιβώτια, τα καπάκια. Ωστόσο, της ήδη μπορεί να γνωρίζετε, εμείς οι αγρότες δεν έχουμε σταθερή παραγωγή αφού εξαρτόμαστε άμεσα από της καιρικές συνθήκες. Έτσι δικαιολογήσαμε στον εαυτό της της χρονιές αυτές ως μη αποδοτικές λόγω των συνθηκών και καταφέραμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους. Ωστόσο της αυξήσεις σε πολλά προϊόντα δεν είναι δικαιολογημένα. Για παράδειγμα εμείς που μεταποιούμαι όλη της την παραγωγή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο και έχουμε κάνει ως τότε όλα της τα έξοδα δεν έχουμε δικαιολογία να κάνουμε ανατίμηση τον ερχόμενο Ιανουάριο στην λογική ότι όλα ακρίβυναν. Εκεί πρέπει να υπάρχουν ελεγκτική μηχανισμοί να κάνουν την δουλειά της».
Μια επιχείρηση στην άκρη της χώρας, ή μάλλον εκεί όπου αρχίζει η χώρα θα έπρεπε να προστατεύεται καλύτερα από το κράτος, με τη λογική ότι δίνει πνοή και ζωή σε μια ευαίσθητη περιοχή;
«Αυτό που λέω πάντα είναι ότι καλύτερος τρόπος για να φυλάξεις τα σύνορα είναι να δώσεις κίνητρα στους ντόπιους να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους. Κάποτε τα χωριά του Έβρου ήταν γεμάτα κόσμο και έμοιαζαν το καθένα σαν ένα φυσικό οχυρό απέναντι σε κάθε απειλή. Δυστυχώς ο Έβρος μας δεν είναι πλέον έτσι. Η μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική έχει αφανίσει τα χωριά και ο κάθε νέος βλέπει σαν μονόδρομο το να φύγει από τον τόπο του. Όλο αυτό το κλίμα ήρθε και το επιβάρυνε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε μια τεράστια έκταση με παρθένο δάσος, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Δυστυχώς μεγαλεπήβολα σχέδια από τις κυβερνήσεις και δεκάδες εξαγγελίες έχουν μείνει στα χαρτιά όπως το μεταφορικό ισοδύναμο που το έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η σύσταση της επιτροπής ανάκαμψης του Έβρου και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την Θράκη είναι η τελευταία ευκαιρία για σώσουμε την «περίφραξη» της Ελλάδας. Αν όχι θα είμαστε μια ξέφραγη χώρα».
Τα βραβεία
Η οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη έχει λάβει 11 Βραβεία. Δέκα για την παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας και 1 για την umami.
- 2018 OLYMPIC AWARDS χάλκινο μετάλλιο
- 2019 OLYMPIC AWARDS χρυσό μετάλλιο
- 2019 INTERNATIONAL TASTE INSTITUTE ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ένα αστέρι
- 2020 OLYMPIC AWARDS χρυσό μετάλλιο
- 2020 MEDITERRANEAN TASTES AWARDS χρυσό μετάλλιο
- 2021 SPECIALIST AWARDS ασημένιο μετάλλιο
- 2021 ATHENS FINE FOOD AWARDS ένα αστέρι
- 2022 INTERNATIONAL TASTE INSTITUTE ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ένα αστέρι
- 2022 ATHENS FINE FOOD AWARDS ένα αστέρι
- 2022 ATHENS FINE FOOD AWARDS ένα αστέρι για τη σάλτσα UMAMI
- 2022 INTERNATIONAL TASTE AWARDS DUBAI ασημένιο μετάλλιο