«Σώζει τη χρονιά» η Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, διατηρώντας ισχυρά ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις, με τον τουρισμό να παίζει καθοριστικό ρόλο το φετινό καλοκαίρι στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, εισφέροντας 20 με 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Οι αναλυτές της UBS καταγράφουν σε σχετική έκθεσή τους τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζουν στο 5,7% την εκτίμησή τους για το φετινό ποσοστό ανάπτυξης, από 4% που ήταν η προηγούμενη.
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση, η UBS επισημαίνει τα εξής:
α) Το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση, 7,0% ετησίως), με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης 450 μονάδες βάσης στο 2022.
β) Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
γ) Τις ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο.
δ) Μια ξεκάθαρη ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό, εν δυνάμει επηρεασμένος από τις εισροές του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. (Recovery and Resilience Facility – RRF).
«Η νέα μας πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την εκτίμηση της αγοράς, η οποία κινείται στο 4,2%», τονίζει η UBS, ενώ προσθέτει πως βλέπει κινδύνους για το 2022 από τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα σε 4,0%, από 4,7% προηγουμένως, λόγω του ισχυρότερου 2022.
Όπως τονίζει η UBS, ο κύκλος εργασιών εγχώριων επιχειρήσεων βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022: αυξήθηκε κατά 39,3% ετησίως σε ονομαστικούς όρους το δεύτερο τρίμηνο, μετά το 38,4% ετησίως το α’ τρίμηνο.
Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το χονδρικό & λιανικό εμπόριο, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά από τον κλάδο της διαμονής και των υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό συνεπάγεται υψηλή θετική συνολική συνεισφορά από τον τουρισμό, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.
Μαζί με αύξηση 31% σε ετήσια βάση των φορολογικών εσόδων το δεύτερο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παρέμεινε υγιής το δεύτερο τρίμηνο. «Προβλέπουμε αύξηση 6,6% ετησίως στο πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022», τονίζει η UBS.