Σχετικά ήπια προσγείωση προβλέπεται για τις οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών UBS Wealth Management, Πολ Ντόνοβαν (Paul Donovan), ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου GES2023 για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της παγκόσμιας οικονομίας το 2024.

«Οι ευκαιρίες που βλέπουμε στο 2024 έχουν να κάνουν με μια σχετικά ήπια οικονομική προσγείωση. Όταν κοιτάζουμε το 2024 βλέπουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ότι οι μεσαίου εισοδήματος καταναλωτές θα συνεχίσουν να παράγουν στήριξη στην οικονομία, ακόμα και αν εφαρμόζεται μία αρκετά επιθετική νομισματική πολιτική», ανέφερε ο κ. Ντόνοβαν και εξήγησε ότι «οι μεσαίου εισοδήματος καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν επαγγελματική ασφάλεια και καταναλωτική δύναμη, διότι ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος κατά κανόνα είναι χαμηλότερος από ό,τι ο πληθωρισμός της ευρύτερης οικονομίας», ενώ επίσης «έχουν ακόμη αποταμιεύσεις, τις οποίες συγκέντρωσαν κατά την περίοδο της πανδημίας» και έτσι «θα μπορέσουν να δώσουν έναν βαθμό υποστήριξης στην οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σενάριο της ήπιας οικονομικής προσγείωσης ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, φέροντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως είπε «έχει κινηθεί πάρα πολύ επιθετικά στην πολιτική της». «Υπάρχει μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ πιθανό να δούμε από τις κεντρικές τράπεζες, ίσως όχι περαιτέρω περιορισμό, αλλά ίσως κάποιες διαφορετικές πολιτικές, διότι χρειάζεται να δούμε ότι υπάρχει ανάπτυξη στο μέλλον, υπάρχουν κάποιες αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αύξηση ανεργίας».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, που προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί κατά το 2024, παρατήρησε πως «είναι κάτι το οποίο φαίνεται να μην το έχουν αντιληφθεί οι κεντρικές τράπεζες», με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν τη φύση της οικονομικής επιβράδυνσης.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές ομάδες που εκτιμάται πως θα επηρεαστούν περισσότερο από την οικονομική συγκυρία κατά το 2024 σημείωσε ότι «η προσγείωση είναι μάλλον απίθανο να είναι μοιρασμένη εξίσου παντού» και «τα χαμηλότερου εισοδήματος νοικοκυριά, είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την περίπτωση και θα υποστούν πιο αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, γιατί διαθέτουν μικρότερη επαγγελματική ασφάλεια και χαμηλότερου επιπέδου αποταμιεύσεις στις οποίες μπορούν να βασιστούν για να ενισχύσουν την κατανάλωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη έντασης της ρυθμιστικής επίβλεψης γιατί «η ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος διακινδυνεύει να αυξήσει την έκθεση στον δανεισμό μέσω σχημάτων ‘’αγοράζω τώρα – πληρώνω αργότερα’’, τα οποία αυξάνονται πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στις πολιτικές προεκτάσεις των οικονομικών προβλέψεων για το 2024 ο κ. Ντόνοβαν διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δε θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτόν τον κίνδυνο με τον δέοντα τρόπο, και η αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο αυτής της προσγείωσης, θα έχει άμεση επίδραση στις πολιτικές που θα ληφθούν και οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν αντίκτυπο στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης