«Κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την Ε.Ε. η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.
O Πάολο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο», είναι για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις εταιρείες. «Συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σ’αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Εξάλλου, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα “καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας”. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι ένα “πολύ σημαντικό βήμα” θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Συμβούλιο Ecofin, δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος». Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», το γεγονός ότι αύριο το Συμβούλιο θα εγκρίνει δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε μαζί, πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του απέναντι στην πανδημία» πρόσθεσε.
Σχετικά με την παρουσία και συμμετοχή της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο σημερινό Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. «Είχαμε μια ευρεία και πλούσια συζήτηση, κατά την οποία μιλήσαμε για την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και πώς μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση».