«Τσιμπάει» η τιμή του ψωμιού για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια. Το αυξημένο κόστος παραγωγής περιορίζει τις δυνατότητες των αρτοποιών να απορροφήσουν τις αυξήσεις και να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις αφορούν την τιμή του βασικού είδους ψωμιού που διατίθεται στη χώρα.
Τα υπόλοιπα ψωμιά που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν… ξεφύγει προ πολλού κι ο καθένας πουλά όσο θέλει. Πολύσπορο, με προζύμι, αργής ωρίμανσης, σικάλεως, κρίθινο ή και καλαμποκιού τιμολογούνται ελεύθερα, καθώς θεωρούνται ήδη πολυτελείας και όχι πρώτης ανάγκης.
Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, η μέση τιμή του κιλού της κοινής φρατζόλας που διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν προχωρήσει ήδη στις πρώτες ανατιμήσεις. Με λίγα λόγια η φρατζόλα που είναι περίπου μισό κιλό, (συνήθως λιγότερο), και σήμερα πωλείται από 0,60 έως 0,80 λεπτά του ευρώ θα διαμορφωθεί από 0, 80 λεπτά έως και ένα ευρώ, ανάλογα το φούρνο.
Οι αρτοποιοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα τιμολόγησης, καθώς εδώ και καιρό απορροφούν τις διαδοχικές αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και τις ανοδικές τιμές των σιτηρών.
Το μαλακό αλεύρι σήμερα κοστίζει στα 0,48 – 0,49 ευρώ το κιλό, ενώ με τις νέες τιμές θα ανέρχεται στα 0,52 με 0,54 ευρώ το κιλό.
«Μετά από πολύ καιρό, η ενέργεια έχει ανέβει πάρα πολύ, πάνω από 120%! Από εκεί που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά, το αλεύρι έχει ακριβύνει, βούτυρα, λάδια, σουσάμια έχουν ανέβει και είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Παράλληλα, όμως έχει μειωθεί και η κατανάλωση του ψωμιού, λόγω της ακρίβειας.
Το 2023 ανερχόταν σε 8,1 κιλά ανά νοικοκυριό, ενώ το 2022 στα 8,5 κιλά ανά νοικοκυριό, και η τάση συνεχίζει να είναι καθοδική.