«Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όσον αφορά στις επιχειρήσεις, που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι, στους κλάδους που πλήττονται, αυτές θα έχουν επιδότηση των επιτοκίων 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχουν για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος» αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89.

Επίσης υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός για τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά είπε:

«Έχουμε να λύσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, πρωτίστως των εργαζομένων, και το δεύτερο είναι να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα, που από όσο έχουμε καταλάβει και μπορούμε να συμπεράνουμε πρόκειται για κάτι βραχυπρόθεσμο και αργά ή γρήγορα θεωρώ ότι θα επανέλθουμε τουλάχιστον σε κανονικούς ρυθμούς.Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όσον αφορά στις επιχειρήσεις, που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι, στους κλάδους που πλήττονται, αυτές θα έχουν επιδότηση των επιτοκίων 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχουν για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Πρόκειται για έμμεση ρευστότητα και ένα κεφάλαιο κίνησης, έτσι ώστε να πληρωθούν οι τόκοι αυτών των μηνών. Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος. Επίσης, έχουμε ανακοινώσει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές στους ΚΑΔ που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.

Ανακοινώσαμε, επίσης, ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως, που είναι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και το οποίο θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι και ο εγγυητής. Θα εγγυηθεί, δηλαδή, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί προφανώς όλη η οικονομία θα χρειάζεται βοήθεια, και το οποίο μάλιστα προσβλέπουμε να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει. Ένας, άλλωστε, σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να δρα αντικυκλικά, δηλαδή να βοηθάει την αγορά εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα και βοήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ στη στήριξη των επιχειρήσεων

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν «χαλαρώσει» για αυτήν την περίοδο κάποιοι κανόνες και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, κεφάλαια κίνησης, όπως είπε ο υφυπουργός.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Τους τελευταίους μήνες είχαμε μια σημαντική απορρόφηση. Τώρα, σαφώς, αλλάζει εντελώς ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ και «παγώνουν» προσωρινά και κάποια πλάνα που είχαμε. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις, αυτήν την εποχή, δεν προχωρούν σε επενδύσεις, και επειδή το ΕΣΠΑ ήταν σχεδόν 100% επενδυτικό, από αυτήν τη μεριά δεν θα έχουμε απορρόφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν «χαλαρώσει» για αυτήν την περίοδο κάποιοι δύσκολοι κανόνες που δεν επέτρεπαν να «κυλήσουν» αυτά τα χρήματα προς την αγορά. Τα περισσότερα, για παράδειγμα, από τα μέτρα στα οποία προαναφέρθηκα, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, γιατί πλέον μας επιτρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 να το χρησιμοποιήσουμε για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, κάτι που δεν επιτρεπόταν από τότε που δημιουργήθηκε. Πρόκειται, επομένως, για ένα έξτρα εργαλείο, το οποίο προφανώς θα βοηθήσει και την απορρόφηση, αλλά κυρίως θα είναι άμεση η βοήθεια που θα προσφέρει προς την αγορά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ελπίζουμε ακόμη από την Ε.Ε. να έχουμε σύντομα κι άλλες αλλαγές προς το καλύτερο, όπως για παράδειγμα να μπορούμε να μεταφέρουμε πόρους από το ένα Ταμείο στο άλλο, και άρα μια παραπάνω ευελιξία για να το χρησιμοποιήσουμε έτσι όπως ακριβώς πρέπει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης