Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών και λέγοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας μάς συνηθίζει σε ομιλίες που είναι πάντα οι ίδιες. Χωρίς καμία αντίληψη ότι έχει χρέος να εμπλακεί με επιχειρήματα των άλλων»
Τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για τις τράπεζες αλλά περιορίστηκε σε μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ θα μπορούσαμε, συνέχισε ο Ε. Τσακαλώτος, να έχουμε κάνει συζήτηση για το τι φταίει για το σημείο που βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες. Και σημείωσε τις ευθύνες που υπάρχουν από το 2009 και μετά για την απώλεια καταθέσεων, την μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την απώλεια αξίας.
Απάντησε δε και στα επιχειρήματα της ΝΔ λέγοντας ότι απώλεια αξίας είχαμε και με τις δύο κυβερνήσεις: 26 δις από το 2010 μέχρι το 2014 και 11 δις μετά. Και τόνισε ότι στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν επιβολές. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε θέληση για bad bank αλλά υπήρχε ισχυρή αντίσταση από το εξωτερικό.
Τόνισε όμως ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρέλαβε τις τράπεζες σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση, έγιναν πράγματα που δεν έγιναν στις πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως η μέριμνα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο για διαχείριση, servicers, ιδιωτικό χρέος, διοικητικά συμβούλια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στον Χ. Σταϊκούρα, αλλά και τον εισηγητή της πλειοψηφίας τον κ. Καραγκούνη λέγοντας ότι αν άκουγε κανείς την τοποθέτηση του θα πίστευε ότι δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, δεν χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, δεν έγινε PSI που επιβάρυνε δυσανάλογα τις ελληνικές τράπεζες.
Ο π. Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι κατανοεί γιατί πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. «Αν και η ΝΔ δεν μας εξήγησε γιατί τώρα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις που έγιναν για τα κόκκινα δάνεια ήταν περιττές» προσέθεσε.
Σημείωσε όμως ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα της στρατηγικής της κυβέρνησης που από ότι φαίνεται είναι να πέσει η συμμετοχή του δημοσίου και κάτω του 34%. Και τόνισε την ιδεολογική διαφορά που υπάρχει: «Γιατί ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ήταν σωστή η εμπειρία των δημοσίων τραπεζών. Λες και η κρίση του 2009 έγινε επειδή οι τράπεζες ήταν δημόσιες. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα» θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της πιο πλουραλιστικής σύνθεσης των ΔΣ των τραπεζών. Για να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, σε καθαρά οικονομικούς όρους αν αναμένεται να ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη.
Κλείνοντας τόνισε ότι αντί να συζητάμε για το μέλλον των τραπεζών η ΝΔ μπαίνει σε μικροπολιτικές συζητήσεις και ειρωνείες λέγοντας ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα και εφάρμοσε το PSI είχε κατά νου πάντα το δημόσιο συμφέρον». Προσέθεσε ότι και στην περίπτωση των μικρομετόχων, οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι δεν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους αν και βέβαια φαίνεται να αναθεωρεί αυτές τις αρχικές της αποφάσεις.
Τέλος ο Ε. Τσακαλώτος ρώτησε την κυβέρνηση σε τι πράξεις θα προβεί για να συμμετέχουν ή όχι επενδυτές που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική από τα hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.