Την πρόθεσή του να στηρίξει μια πιθανή πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για τον περιορισμό των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

«Υπάρχει συναίνεση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στο θέμα αυτό: το 3,5% [στα πρωτογενή πλεονάσματα] είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να διαφωνούμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί και να πούμε στην Ευρώπη, που έχει μάθει τα μαθήματα από την άνοδο της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, ότι τόσο υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν δυσαρέσκεια, όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα αλλά και για την ίδια την πολιτική διαδικασία».

«Δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να γίνει αυτό, θα ήταν καλό να είχε λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά, για να μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία στο θέμα αυτό» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει:

«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας εάν η ΝΔ είναι στην εξουσία. Στην πολύ απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία κι αν αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής τους, θα τους στηρίζαμε… αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλές άλλες περιοχές, ιδίως καθώς δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμά τους».

«Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι το κόστος των ανακοινώσεων που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι 5 δισ. το πρώτο έτος κι άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε πάρει καμία σοβαρή απάντηση πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Εμείς ξοδεύουμε 900 εκατ. επιπλέον το 2019, πού θα βρεθούν τα επιπλέον 4 δισ. για να φτάσουν τα 5,8 δισ. που θα ανακοινώσουν μόνο ο Θεός ξέρει. Σίγουρα όχι εμείς» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τον αρνητικό αντίκτυπο από την Ιταλία στα ελληνικά ομόλογα και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για να «θωρακίσει» τη χώρα από εξωτερικά γεγονότα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η πρώτη στρατηγική είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά το ελληνικό χρέος είναι εγγυημένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του μαξιλαριού. Έχουμε δημιουργήσει μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει ότι έχουν ένα πρόγραμμα χαμηλότερων αποπληρωμών από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό μας δίνει το περιθώριο για να μπορούμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με την αντιπολίτευση, με τους κοινωνικούς εταίρους, για να έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα μειώνει τον δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ από την πλευρά του παρανομαστή».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «είναι πολύ ανοικτή όσον αφορά τις πολιτικές της για την ανάπτυξη… είναι όλα υπολογισμένα, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Και πιστεύω αυτός είναι ο λόγος που οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση, φυσικά, αναφέρει ότι τα επιτόκιά μας είναι υψηλότερα από της Πορτογαλίας. Ασφαλώς έχουμε υψηλότερα επιτόκια, αφού η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα εδώ και αρκετά χρόνια και εμείς μόλις πρόσφατα. Αλλά το θέμα είναι ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση και μας αναβαθμίζουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε αισιοδοξία για το μέλλον».

«Προβλέπω ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα της έκθεσης της 27ης Φεβρουαρίου της Κομισιόν είναι να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά» επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα για την 2η αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνουν ακόμη κάποια βήματα για να περάσει η νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Eurogroup. Έτσι, η έκθεση θα είναι ευνοϊκή, θα αναφέρει ότι έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε. Υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αλλά έχει συμφωνηθεί η νομοθεσία, επομένως είναι μια τυπική διαδικασία αυτή που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου» υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αρνηθεί τα κέρδη των ομολόγων, καθώς έχει διαθέσιμα, ο ΥΠΟΙΚ απαντά ότι «δεν βλέπουμε (τα κέρδη ομολόγων) μόνο ως ένα ζήτημα του αν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Το βλέπουμε ως θέμα που καλύπτει τόσο τους πιστωτές όσο και τα θεσμικά όργανα, ώστε να είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, είναι πιο σημαντικό το σήμα που δίνει (σ.σ.: η χώρα) από ό,τι τα χρήματα που παράσχει».

Προσθέτει ότι «φυσικά, τα χρήματα είναι πάντα χρήσιμα. Δεν τα χρειαζόμαστε αμέσως, επειδή υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το χρέος μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού». 

Όπως εξηγεί, «για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ήμασταν σε θέση να βγούμε στις αγορές πριν από τρεις – τέσσερις εβδομάδες και για τον ίδιο λόγο οι επενδυτές αισθάνονται βεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και τα spreads μειώνονται».

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι «πιστεύω ότι συνεχίζεται η στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Είναι γνωστές οι προθέσεις μας. Δεν εκπλήσσουμε τους επενδυτές». «Είχαμε προειδοποιήσει για τον κατώτατο», αναφέρει, «έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν εκπλήξεις, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα».

Για ακόμη μία φορά εξαπολύει βολές προς τη ΝΔ λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται τεράστιες φορολογικές περικοπές, για τις οποίες δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχονται τα χρήματα, κάτι που είναι ένα σοβαρό θέμα τόσο για τις αγορές όσο και για τους ανθρώπους που σκέφτονται να την ψηφίσουν».

Σύγχυση από ανακοίνωση της ΝΔ περί παραδοχής Τσακαλώτου για νίκη της στις εκλογές

Η δημοσιογραφική καταγραφή θέλει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραδέχεται νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αλλά η επίσημη διακίνηση των βασικότερων σημείων της συνέντευξής του δεν αναφέρει την επίμαχη παραδοχή από τον υπουργό Οικονομικών.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε σχεδόν αμέσως να… ευχαριστήσει τον κ. Τσακαλώτο, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

Το ερώτημα παραμένει ωστόσο. Παραδέχθηκε ή όχι το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Ο «πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Λίγο αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έστειλε νέο τηλεγράφημα, πολύ πιο αναλυτικό, με πηγή το CNBC, στο οποίο παρουσιάζει τρίτη εκδοχή του τι είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Σύμφωνα με το νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η σχετική αναφορά έχει ως εξής:

«Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνον επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην εξουσία.

»Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά.

»Εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιο είναι το πρόγραμμά τους».

 

ΝΔ: «Ευχαριστούμε δημοσίως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο»

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για τη διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του». 

Με αυτό το σχόλιο υποδέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξή του στο CNBC.

Παράλληλα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είχε δώσει σε αυτήν τόσες πιθανότητες επιτυχίας όσες και να βγει ο ίδιος ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών 

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos

βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ.: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;

Απ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικοκωμικές δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης