Σταθερές σε χαμηλό διετίας παρέμειναν τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, με τις μειώσεις στις τιμές για φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας να αντισταθμίζονται από μια αξιοσημείωτη αύξηση στη ζάχαρη και τον αραβόσιτο. Οι διεθνείς τιμές αφορούν τη χρηματιστηριακή αξία των εμπορευμάτων και είναι σε τέλεια ανισορροπία με τις τιμές των τροφίμων στο ράφι, όπου επενεργούν και άλλοι παράγοντες.
Ειδικότερα, το δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 121,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 121,4 μονάδες τον Αύγουστο.
Σε αυτό το επίπεδο, ο δείκτης είναι κατά 10,7% κάτω από την αξία του πριν από έναν χρόνο και 24% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022.
Τα σιτηρά
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε 1% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης 7% που σημειώθηκε στις διεθνείς τιμές του αραβοσίτου, εξαιτίας της έντονης ζήτησης για προμήθειες της Βραζιλίας, των βραδύτερων πωλήσεων των αγροτών στην Αργεντινή και των αυξημένων ναύλων φορτηγίδας που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα νερού στον Μισισιπή.
Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 1,6%, υποστηριζόμενες από τις άφθονες προμήθειες και τις καλές προοπτικές της ρωσικής παραγωγής, ενώ ο Δείκτης Τιμών All-Rice του FAO μειώθηκε κατά 0,5% εν μέσω γενικά χαμηλής ζήτησης εισαγωγών.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 3,9% από τον Αύγουστο, με τις διεθνείς τιμές για το φοινικέλαιο, το ηλίανθο, τη σόγια και το κραμβέλαιο να πέφτουν, εν μέρει λόγω της αυξημένης εποχικής παραγωγής και των άφθονων παγκόσμιων εξαγωγικών προμηθειών.
Ράλι στη ζάχαρη
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 9,8% από τον Αύγουστο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2010, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιο αυστηρή προοπτική παγκόσμιας προσφοράς την ερχόμενη σεζόν.
Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, και οι δύο βασικοί παραγωγοί, η οποία συνδέεται με το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η μεγάλη σοδειά που συγκομίζεται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία, εν μέσω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, περιόρισε την αύξηση από μήνα σε μήνα στις παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 2,3% από τον Αύγουστο, την ένατη κατά σειρά πτώση του, επηρεασμένος από την ανεπαρκή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και τα άφθονα αποθέματα σε κορυφαίες περιοχές παραγωγής.
Η σχετική αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών επηρέασε επίσης τις διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 1,0% από τον προηγούμενο μήνα, καθώς ένα μείγμα αδύναμης ζήτησης για εισαγωγές και άφθονων παγκόσμιων εξαγωγικών διαθεσιμοτήτων πιέζουν τις τιμές για τα χοιρινά, τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος ανέκαμψαν λόγω της ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές άπαχου βοείου κρέατος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής