Τριπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων το 2017 δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση των επενδύσεων και σημείωσε ότι “η ανάκαμψη της οικονομίας προέρχεται από τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Όπως είπε, η έξοδος από την κρίση θα προέλθει πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες δείχνουν και τον βαθμό εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι «η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τα κόμματά τους, γραφεία προώθησης επενδύσεων, όπως ο κ. Μητσοτάκης».
Συμπλήρωσε πως υπάρχει «ανάκαμψη των τουριστικών επενδύσεων στην Αθήνα, καθώς χτίζονται 12 νέα ξενοδοχεία και ανακαινίζονται παλαιά μεσαίου μεγέθους» και τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της οικονομίας αποδεικνύεται και από τα ομολογιακά δάνεια δύο μεγάλων επιχειρήσεων».
Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός, «τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα αυξηθούν, ενώ αναφερόμενος στο κοινωνικό τιμολόγιο σημείωσε, πως η κεντρική ιδέα είναι να γίνει πιο κοινωνικό, να δίνει πιο πολλά κίνητρα σε αυτούς που είναι οι πολύ φτωχοί, να έχουν πολύ φτηνό, σχεδόν δωρεάν ρεύμα».
Χαρακτήρισε ανορθολογικό και άδικο και το σύστημα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και πρόσθεσε πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα αλλάξει την «σκάλα» των χρεώσεων πιο ευθύγραμμα όταν αλλάζει κλίμακα. Εκτίμησε ότι θα έχει ποσοστό ασφαλείας 10% για αποκλίσεις στην κατανάλωση.
Όσον αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες, εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για το ύψος των προστίμων που θα επιτρέπουν και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενταχθούν στο νόμο.
Για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός είπε πως «αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση να σταματήσει η διελκυστίνδα. Ξεκινά στις 15 Σεπτέμβρη και θα είναι τρίμηνη». Επίσης συμπλήρωσε: «Νομίζω η επένδυση είναι δύσκολη. Η ωφέλεια της χώρας προκύπτει από την πλήρη καθετοποίηση στην παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα».
Για τις έρευνες υδρογοναναθράκων συμπλήρωσε πως «έρχονται πολύ μεγάλες εταιρείες και προκρίνουν νέα οικόπεδα που δεν υπήρχαν πριν. Θα προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό καθώς αλλάζει η κλίμακα ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες».
Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, είπε πως «είναι πιο βατή η διαδικασία, καθώς αφορά πως εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».