Συνολικά τρία έργα ενέκριναν η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενέκρινε:
 
* Την κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής” της “ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.”, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται προϋπολογισμός ύψους 69 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 950 θέσεις εργασίας.
 
* Την κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης 5 αστέρων της FRONTISA LTD σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality S.A., στη Μύκονο. Στο επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται προϋπολογισμός ύψους 46.50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 132 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενέκρινε το έργο με τίτλο “Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ” προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται να αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν: ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ηλίας Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Θανάσης Βούρδας και ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαος Μαντζούφας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, αναφορικά με το ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης:

«Το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά σοβαρό, γεγονός που έχει προβληματίσει τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπρόσθετα, η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθότι η δυναμικότητα των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών των φοιτητικών κατοικιών, είναι κατά πολύ μικρότερη από τον αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση.

Σήμερα ο αριθμός των φοιτητών που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 336 άτομα ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και των υπ. διδακτόρων, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα είναι άνω των 21.000 ατόμων. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο εμφανίζει έλλειμμα στις υφιστάμενες υποδομές στέγασης ως προς τη διαχείριση και τη συντήρηση και λειτουργία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υλοποίηση του έργου είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ποιότητα της έρευνας όσο και για την ποιότητα της ζωής διδασκόντων και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο έχει ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών του συνόλου των φορέων του ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης που διατίθενται για την υψηλής στάθμης έρευνα στους συμμετέχοντες φορείς αλλά και σε συνεργάτες από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα οι υποδομές στέγασης αποτελούν σημαντικό πόρο για την εξασφάλιση της στέγασης τόσο των προερχόμενων εκτός Κρήτης φοιτητών, όσο και επιστημονικών συνεργατών και συμμετεχόντων σε θερινά σχολεία, συνέδρια και λοιπές επιστημονικές διοργανώσεις που απαιτούν κινητικότητα. Η δυνατότητα  παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του ιδρύματος και  στην τόνωση της οικονομίας για την τοπική κοινωνία και την χώρα.  

Τέλος η συμβολή του θεσμού των φοιτητικών εστιών στη διευκόλυνση των φοιτητών που προέρχονται κυρίως από ασθενή στρώματα είναι σημαντική και κατοχυρώνει την ίση αντιμετώπιση απέναντι στη πορεία των νέων προς απόκτηση μιας ταυτότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης