Θετική δυναμική, παρά τη διεθνή μεταβλητότητα, βλέπει στην αγορά ομολόγων η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρει το report Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του ομίλου για τον μήνα Ιανουάριο, το 2018 ξεκίνησε με σημαντικά γεγονότα για τις αγορές ομολόγων τα οποία στήριξαν το ενδιαφέρον των αγορών για τις ελληνικές κρατικές εκδόσεις.

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P σε Β (με θετικές προοπτικές), οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και οι ελκυστικές ομολογιακές αποδόσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή περιφέρεια, είναι οι κύριοι άξονες του ανοδικού ράλι στα κρατικά ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία καθώς βρέθηκε να είναι υψηλότερος κατά 28 μονάδες σε σχέση με το επίπεδο των 469 μονάδων που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, η μέση απόδοση στην λήξη του Δείκτη συνέχισε την καθοδική της πορεία με στόχο την σύγκλιση στα επίπεδα των χωρών της περιφέρειας, φτάνοντας στο επίπεδο του 3,63%, 36 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Συνεπεία των ανωτέρω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέγραψε πτώση της τάξης των 65 μ.β. με το spread έναντι της γερμανικής 10ετίας να φτάνει στις 304 μ.β. στα τέλη του μήνα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, ένας σημαντικός κίνδυνος για τις ελληνικές ομολογιακές αγορές είναι η επίδραση των διεθνών αγορών και της επενδυτικής αβεβαιότητας στις αποδόσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ως αποτέλεσμα της μεταβλητότητας στα διεθνή χρηματιστήρια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε προσωρινή μετάθεση της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου. Ωστόσο, η μετέπειτα έκδοση του ομολόγου ήταν ικανοποιητική δεδομένης της 7ετους λήξης καθώς οι προσφορές στην πρωτογενή αγορά έφτασαν τα €7 δις, δηλαδή πάνω από 2 φορές το ζητούμενο ποσό. Επιπλέον η τιμολόγηση του ομολόγου στην πρωτογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Σε ένα περιβάλλον επικείμενων αναθεωρήσεων στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και σταδιακά ενισχυμένων πληθωριστικών προσδοκιών ενδεχομένως να επηρεαστεί και η αγορά ελληνικών ομολόγων αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των εταιρικών εκδόσεων, επισημαίνει η Τρ. Πειραιώς.

Ωστόσο, ο βαθμός επίδρασης θα εξαρτηθεί τόσο από την ευαισθησία στα παρεμβατικά επιτόκια, την επενδυτική βαθμίδα όσο και από τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με συγκρίσιμες ευρωπαϊκές εκδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η ευαισθησία στα επιτόκια (duration) των ομολόγων του Δείκτη βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 2,4 έναντι 4,6 για τον δείκτη ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλής απόδοσης ενώ οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να είναι λιγότερο ακριβές σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σταθερό ξεκίνημα για το 2018 εμφάνισε και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων καθώς συνέχισε την ανοδική του πορεία αυξημένος κατά 0,65% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας το επίπεδο των 135,8 μονάδων από τις 134,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών εκδόσεων στα τέλη Ιανουαρίου έκλεισε στο 2,42%, μειωμένη κατά 178 μονάδες βάσης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η ανοδική τάση του Δείκτη ενισχύεται και από τις οικονομικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση κατέγραψε υψηλό από την αρχή της κατασκευής του στις 55,2 μονάδες ενώ αντίστοιχα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI ενισχύθηκε κατά 0,6 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας τις 101,9 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης