Απέχουμε κυριολεκτικά λίγες μέρες από την έναρξη των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα, αναμένουμε με ενδιαφέρον και ελπίζουμε να ενισχύσουμε τη δραστηριότητά μας και με νέα πεδία στην Κρήτη, ανέφερε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη της Total Bernard Clement.

Μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018 ο κ. Clement υπογράμμισε ότι για το μπλοκ 2, η κοινοπραξία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία που είναι πολύτιμη για την επιτυχία και υπογράμμισε ότι το σχήμα μπορεί να κάνει επιτυχημένες έρευνες στην περιοχή.

Θα ακολουθήσουμε τα πλέον σύγχρονα τεχνικά στάνταρ και διαδικασίες, είμαστε δεσμευμένοι στις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές πρακτικές επιζητούμε την κοινωνική αποδοχή ανέφερε ο κ. Clement, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα με την υποστήριξη και καλή δουλειά της ΕΔΕΥ και του υπουργείου Ενέργειας αναπτύσσεται μια πολλά υποσχόμενη πετρελαϊκή βιομηχανία.

Καταλήγοντας, ο κ. Clement σημείωσε ότι η Total αναμένει την κύρωση της σύμβασης για να προχωρήσει στις έρευνες και να δει τι βρίσκεται κάτω από τα γαλάζια ελληνικά νερά του Ιονίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι αναμένεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες για την περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου υπενθυμίζεται αναμένονται προσφορές στις 5 Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Μπασιάς, τρεις παράγοντες βοηθούν το διαγωνισμό και συγκεκριμένα το γεγονός ότι οι δομές της Κρήτης ταιριάζουν με την Κύπρο και τις περιοχές όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις, δεύτερον ότι η περιοχή γεωπολιτικά είναι ασφαλής και τρίτον ότι η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος έχει προχωρήσει και το κόστος έχει μειωθεί.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Γρηγορίου ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του Πατραϊκού τα ΕΛΠΕ μαζί με την Edison προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση για τον επόμενο Μάρτιο και εφόσον εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, αναμένονται ανακαλύψεις της τάξης των 140 εκατ. βαρελιών.

Νωρίτερα στο συνέδριο μίλησε ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας της Κύπρου Σ. Χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περιφερειακή συνεργασία και υπομονή στις έρευνες υδρογονανθράκων και όχι φρεγάτες.

Αναφερόμενος στη γνωστή εμπλοκή της Τουρκίας, τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να επιβάλλει τα θέλω ή τα δεν θέλω της με πολεμικά πλοία, ενώ χαρακτήρισε το 2018 έτος αποφασιστικό που θα καταδείξει τις προοπτικές της ΑΟΖ, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται μια σειρά από σημαντικές γεωτρήσεις, με ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.