Κριτική στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής ασκεί ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την απουσία έμφασης στις εξαγωγές.
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι επίσημες προβλέψεις για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% την επόμενη πενταετία (2019-2023), αποτυπώνουν μια κατάσταση οιονεί στασιμότητας.
Άλλωστε, ο συγκεκριμένος ρυθμός κρίνεται -από τον ΣΕΒ- αναντίστοιχος της απαιτούμενης ανόρθωσης της οικονομίας, μετά τις σωρευτικές απώλειες στο ΑΕΠ κατά 25%.
Μάλιστα, ασκεί έντονη κριτική στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς προβλέπεται ότι οι εξαγωγές -αντί να έχουν θετική και αυξανόμενη- έχουν μηδενική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Και συνεχίζει ο ΣΕΒ:
«Η μεταφορά πόρων από την κατανάλωση στις επενδύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς μια εξωστρεφή οικονομία. Χωρίς την αύξηση δηλαδή εξαγωγών και παράλληλη υποκατάσταση εισαγωγών, που αυξάνουν την παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα».
Ενστάσεις διατυπώνει και για τη δημιουργία του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», κάνοντας λόγο για «αόριστες υποσχέσεις επιστροφών στην οικονομία, οι οποίες παραπέμπουν στο ρητό “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”».
Η οικονομία, επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ, χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια -μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά με υποκατάσταση εισαγωγών-, ώστε η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την οικονομία.
«Όσο δεν γίνεται αυτό και όσο η πρόκληση τεχνητής ζήτησης με δημοσιονομικά ελλείμματα και εξωτερικό δανεισμό δεν είναι εφικτή, η κατανάλωση θα παραμένει καθηλωμένη» καταλήγει ο Σύνδεσμος.
naftemporiki.gr