Οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι απασχόλησαν χθες τη γερμανική Βουλή έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε γνωστός επικριτής των προγραμμάτων διάσωσης.

Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς, σφοδρός επικριτής των πακέτων διάσωσης προς την Ελλάδα -τα έχει καταψηφίσει όλα- και θιασώτης της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντηρητικός πολιτικός ρώτησε συγκεκριμένα «πώς αξιολογεί η γερμανική κυβέρνηση τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον ερχόμενο Αύγουστο».

Στην ερώτησή του απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος χαιρέτισε καταρχήν την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο.

«Θετικές εξελίξεις»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8 Φεβρουαρίου, όπως είπε, η Ελλάδα προχώρησε για πρώτη φορά από το 2010 στην έκδοση επταετούς ομολόγου, που της απέφερε 3 δις, την ώρα που οι προσφορές κινήθηκαν στα 7 δις ευρώ. «Είναι το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στα πενταετή ομόλογα που εκδόθηκαν το 2014 και τελευταία το περασμένο καλοκαίρι. «Οι εξελίξεις αυτές αποτιμώνται θετικά», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε όμως ότι όσον αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, αποφασιστικής σημασίας παραμένει η επιτυχής και συνεπής υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έχει λάβει ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε μονολεκτικά με “ναι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης