Η επίμαχη προαγωγή του Μάρτιν Σελμάιερ από διευθυντή του γραφείου και δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο υψηλότερο διοικητικό πόστο της Κομισιόν, αποσταθεροποιεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς , την ώρα που η Γερμανία, έπειτα από εξάμηνη παράλυση, ετοιμάζεται μαζί με τη Γαλλία να εκκινήσει την μεταρρύθμιση της Ενωσης.
Ο διορισμός του Μάρτιν Σελμάιερ προκάλεσε ανάφλεξη και πολεμική με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Μυρίζει τέλος εποχής όταν ο διευθυντής του γραφείου (του προέδρου της Κομισιόν) επιδιώκει να πλασαριστεί για τη μετά-Γιούνκερ εποχή περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του», δηλώνει ο Σεμπαστιέν Μαγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζαν Ντελόρ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
«Πολλοί επίτροποι επιδιώκουν ήδη άλλα πόστα. Η κούρσα για τα πόστα ξεκίνησε υπερβολικά νωρίς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό είναι κακό σημάδι», σχολιάζει.
Τη διαπίστωση συμμερίζεται και ο εκπρόσωπος μίας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Η Επιτροπή έχει μπει στον κύκλο του τέλους της θητείας υπερβολικά νωρίς, σε μία στιγμή που έχουμε ανάγκη να συνεχίσει να ενεργεί, να κάνει προτάσεις», δήλωσε στο AFP.
Ομως, η Κομισιόν «δεν προτείνει τίποτε. Βάζει στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν αποφασίζει πια», λέει από την πλευρά του και ο Σεμπαστιέν Μαγιάρ.
Τετελεσμένα
Η Τετάρτη 21η Φεβρουαρίου ήταν η μέρα του διορισμού του Μάρτιν Σελμάιερ.
Σκιά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτός ο 47χρονος λαμπρός νομικός προήχθη στο πόστο του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δύο χρόνους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κομισιόν.
Ομως οι περισσότεροι επίτροποι βρέθηκαν μπροστά σε τετελεσμένο, δήλωσε στο AFP ένας από τους συμμετέχοντες που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Μόνο δύο ευρωπαίοι επίτροποι παραδέχθηκαν ότι είχαν ενημερωθεί από την προηγουμένη.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή του που μπόρεσε να κρατήσει κρυφό τον διορισμό. Διότι ήξερε ότι θα προκαλέσει τρικυμία.
Ο Μάρτιν Σελμάιερ μετρά πολυάριθμους εχθρούς στους κόλπους της Κομισιόν και , όπως έχει προειδοποιήσει και ο σημερινός πρόεδρος, πιθανόν να μην παραμείνει στο νέο του πόστο υπό τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.
Οι αντίπαλοί του, αλλά όχι μόνο, δεν άργησαν να καταγγείλουν την ενθρόνιση του πρίγκιπα των Βρυξελλών και τα διαδικαστικά μαγειρέματα.
«Selmayrgate»
Η υπόθεση ονομάστηκε Selmayrgate και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν άργησε να επιληφθεί.
Ο τρόπος με τον οποίο διορίστηκε ο Σελμάιερ «καταστρέφει κάθε αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως πυλώνα της ακεραιότητας και της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης, την στιγμή που η εμπιστοσύνη του κοινού βρίσκεται στα τάρταρα», λέει η ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφία ιν’τ Βελντ.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπλόκαρε ωστόσο ψηφοφορία επί απόφασης εναντίον του κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Ο διορισμός του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανήκει στις αρμοδιότητες του προέδρου της Κομισιόν. Μία απόφαση θα σήμαινε ότι θα του επιβαλλόταν ποιον πρέπει να διορίσει», εξηγεί ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ , πρόεδρος του οποίου είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προσκείμενος στον Μάρτιν Σελμάιερ.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δεχόταν η Επιτροπή να υποδείξει στο Κοινοβούλιο ποιον μπορεί να ορίσει γενικό γραμματέα», σύμφωνα με τον Γκονθάλεθ Πονς.
Ο Γερμανός Κλάους Βέλε, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009, όπως και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πιθανός διάδοχός του Μάρκους Βίνκλερ, επίσης Γερμανός, διορίστηκαν με συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας , χωρίς δημοσίευση υποψηφιοτήτων, από το γραφείο της Ευρωβουλής που απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους 14 αντιπροέδρους και τους 5 κοσμήτορες.
«Πρόκειται για ξεκάθαρα πολιτική απόφαση», εξήγησε στο AFP εκπρόσωπος του ΕΛΚ.
Ούτε τα κράτη μέλη θέλουν να αναμειχθούν στην υπόθεση αυτή που αφορά τις αρμοδιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Οταν η Ευρώπη ζητά από ορισμένα κράτη μέλη να είναι υποδειγματικά, πρέπει να κάνει το ίδιο στο σπίτι της, στις δικές της πρακτικές», σχολίασε χθες οι Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ ανησυχεί για την χρονική συγκυρία της διαμάχης.
Η Γερμανία βγαίνει από έξι μήνες πολιτικής παράλυσης και ένα παράθυρο ευκαιρίας θα ανοίξει για την επανεκκίνηση της πορείας της Ενωσης που ταλανίζεται από τους λαϊκισμούς, λέει ο Σεμπαστιέν Μαγιάρ.
Αυτό το παράθυρο θα κλείσει πολύ γρήγορα σε έναν χρόνο, αφού του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπει σε περίοδο προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Δεν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρεθεί σε θέση διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων για ένα θέμα διορισμού υπαλλήλου», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος αναλυτής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ