Non paper με το οποίο ζητεί γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρώπη απέστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, με το οποίο όμως δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.
Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη βρίσκεται στην ατζέντα του Κολεγίου των
«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν» αναφέρει ελληνικό έγγραφο, το οποίο υποβλήθηκε στην Επιτροπή τη Δευτέρα και περιήλθε στην κατοχή του Politico.
Μάλιστα η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».
Παράλληλα η Αθήνα απαιτεί «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού» λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες, αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν» λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνέφεραν οικονομικά, ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.
Το σχέδιο 10 σημείων της TUI για τα ξενοδοχεία
Η TUI, η αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού και η μεγαλύτερη στον τομέα της στον κόσμο, παρουσίασε χθες ένα σχέδιο δέκα σημείων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετά τον κορωνοϊό.
Τα μέτρα αποσκοπούν στο να καταστήσουν εκ νέου τα ξενοδοχεία τους ασφαλή και να προσελκύσουν σταδιακά όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Εκτός από την οργάνωση, τον σχεδιασμό και τα μέτρα υγιεινής, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης εντατική εκπαίδευση του προσωπικού.
Οργάνωση ξενοδοχείων
1) Online check-in: Οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες μπορούν να κάνουν το check-in ανέπαφα σε πολλά ξενοδοχεία κάνοντάς το online μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου ή μέσω του smartphone τους.
2) Κανόνες απόστασης: Σε κοινόχρηστους χώρους, όπως στα εστιατόρια, στους διαδρόμους ή στα γυμναστήρια, όλοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να διατηρούν απόσταση 1,5 και 2 μ. μεταξύ αυτών και των επισκεπτών. Για παράδειγμα, τα τραπέζια στα εστιατόρια θα καθαρίζονται μόνο όταν οι φιλοξενούμενοί τους έχουν αποχωρήσει.
3) Προγραμματισμός προσωπικού: Το προσωπικό θα συνεργάζεται σε σταθερές και συγκεκριμένες ομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα πιθανό κρούσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Προσαρμογή χωρητικότητας
4) Εστιατόριο: Ο περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών σε εστιατόρια θα μειωθεί σημαντικά. Τα τραπέζια θα βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ.
5) Παράταση των ωρών λειτουργίας: Προκειμένου να παρέχεται επαρκής χώρος για όλους τους επισκέπτες, θα παραταθούν οι ώρες λειτουργίας εστιατορίων και άλλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
6) Διασκέδαση και δραστηριότητες: Θα γίνονται μόνο εκδηλώσεις, αθλήματα και ψυχαγωγίες που περιλαμβάνουν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και χωρίς στενή επαφή. Για παράδειγμα, δραστηριότητες όπως το γκολφ ή το τένις θα πραγματοποιούνται, αλλά όχι αγώνες ποδοσφαίρου.
Υγιεινή και Απολύμανση
7) Επέκταση των απολυμαντικών μέσων: Ο αριθμός των μέσων απολύμανσης θα αυξηθεί σημαντικά, ώστε οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι να μπορούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε όλα τα καίρια σημεία επαφής. Για παράδειγμα, όλες οι τοποθεσίες όπου προσφέρονται φαγητό και ποτό, αθλητικές εγκαταστάσεις και στον χώρο του λόμπι.
8) Καθαρισμός δωματίου: Θα αναπτυχθούν εκτεταμένες νέες πρακτικές καθαρισμού για την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της Covid-19. Όλα τα δωμάτια θα καθαρίζονται εντατικά πριν από την άφιξη των επισκεπτών και θα ισχύουν τα ίδια αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού κατά την αποχώρηση του επισκέπτη. Οι περιοχές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως τα μπάνια, και οι περισσότερες συσκευές, όπως τα χειριστήρια της τηλεόρασης, θα λάβουν ιδιαίτερη προσοχή.
9) Περιορισμός του self-service: Τα σημεία self-service όπως οι μπουφέδες θα μειωθούν στο ελάχιστο. Όπου είναι δυνατόν, τρόφιμα και ποτά θα σερβίρονται στους επισκέπτες από το προσωπικό που θα φορά προστατευτικές μάσκες.
Εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
10) Εκπαίδευση από ανεξάρτητους ελεγκτές: Η TUI θα εκπαιδεύσει όλους τους υπαλλήλους στα ξενοδοχεία της. Τα πρώτα εκπαιδευτικά έγγραφα θα είναι διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα εξίσου υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που δεν λειτουργεί από την TUI, ο Όμιλος ξεκίνησε επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιθεώρησης σε συνεργασία με τους κορυφαίους συμβούλους υγιεινής και ασφάλειας Cristal International Standards. Σε αυτό περιλαμβάνονται εκπαιδευτικό υλικό, διαδικτυακά σεμινάρια, λίστες ελέγχου και πληροφορίες πελατών και θα διατεθεί αμέσως στους συνεργάτες.
«Με αυτό το σύνολο μέτρων δημιουργούμε το απαιτούμενο πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας απολαυστικές και ασφαλείς διακοπές μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί» δήλωσε ο κ. Σεμπάστιαν Έμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ομίλου.