Το Ναύπλιο, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και η Καλαμάτα αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ημέρες του Πάσχα, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των ξενοδόχων, οι κρατήσεις αγγίζουν ακόμα και το 100%.

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, αφού τα έθιμα που αναβιώνουν, το κλίμα της θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και οι υποδομές που διαθέτουν, μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των επισκεπτών.

Στο Ναύπλιο

Στο 100% ανέρχεται η πληρότητα των καταλυμάτων στο Ναύπλιο για τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του σωματείου τουριστικών καταλυμάτων Ναυπλίου «Ο Ξένιος Δίας», Κωνσταντίνος Μιχόπουλος.

Μάλιστα, όπως τονίζει, «και διπλάσιο αριθμό δωματίων να είχαμε, πάλι θα ήταν όλα γεμάτα, αφού το Ναύπλιο και τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό».

Όσον αφορά στο γεγονός γιατί οι εκδρομείς επιλέγουν το Ναύπλιο, ο κ. Μιχόπουλος επισημαίνει ότι «το κλίμα στην πόλη είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό, ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου όλοι οι Επιτάφιοι καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της φιλαρμονικής και χορωδιών».

Επίσης, αναφέρει ότι το Ναύπλιο είναι ένας κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Αθήνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εμείς από την πλευρά μας έχουμε κρατήσει ανταγωνιστικές τιμές, ενώ με την πολύχρονη εμπειρία μας προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Στη Μονεμβασιά

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Πάσχα είναι η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας και όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, η πληρότητα των ξενοδοχείων που λειτουργούν μέσα στο Κάστρο εκτιμάται ότι θα φθάσει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή σχεδόν στο 100%.

Άλλωστε, όπως προσθέτει, οι επισκέπτες επιλέγουν τη Μονεμβασία, διότι είναι έντονο και μοναδικό το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης μέσα στην κατοικημένη καστροπολιτεία. Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα πλακόστρωτα δρομάκια, με τα εγκώμια να αντηχούν σε όλο το κάστρο. Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι επισκέπτες συγκεντρώνονται μέσα και έξω από τον ναό του Ελκόμενου Χριστού, περιμένοντας να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη».

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει έξω από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Συγκεκριμένα, τοποθετείται ένα ανθρώπινο ομοίωμα, όπου στο εσωτερικό του υπάρχουν ξύλα και άχυρα, ενώ, μόλις ανάψει η φωτιά, ξεκινά ένα φαντασμαγορικό θέαμα με βεγγαλικά.

Παράλληλα μέσα στο κάστρο υπάρχουν όλες οι υποδομές, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, που μπορούν να κάνουν άνετη τη διαμονή των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν αμέριμνοι μέσα στην καστροπολιτεία, αφού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολλάλη, εκτός από τη Μονεμβασία άλλοι προορισμοί στη Λακωνία για το Πάσχα είναι η Μάνη, η Νεάπολη και η Σπάρτη. Ωστόσο, όπως προσθέτει, «το γεγονός ότι εφέτος το Πάσχα είναι νωρίτερα δεν κινεί το ενδιαφέρον επισκεπτών», εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του ότι «κάτι μπορεί να αλλάξει την τελευταία ώρα».

Στην Καλαμάτα

Πόλος έλξης επισκεπτών για τις ημέρες του Πάσχα αναδεικνύεται και η Καλαμάτα, αφού όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα.

Οι επισκέπτες επιλέγουν την Καλαμάτα, διότι, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Καραλής, είναι γρήγορη, εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση μέσω του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Καλαμάτας, αφού ο κάτοικος της Αθήνας μπορεί να φθάσει στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μέσα σε δύο ώρες.

Παράλληλα, τα έθιμα που υπάρχουν στην Καλαμάτα τις ημέρες του Πάσχα, όπως για παράδειγμα ο σαϊτοπόλεμος, προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Επίσης, οι υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα σε ξενοδοχεία, εστίαση και αναψυχή κάνουν άνετη και ευχάριστη τη διαμονή των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν χωριά της δυτικής Μάνης κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως την Πύλο, τη Μεθώνη, την Κορώνη.

Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Καραλής λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν έχουν την ίδια δυναμική, αφού οι κρατήσεις κυμαίνονται περίπου στο 50%. Βασική αιτία, όπως σημειώνει, είναι το γεγονός ότι εφέτος το Πάσχα είναι νωρίς, αλλά και το ότι προηγήθηκε το Πάσχα των καθολικών.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εκτιμά ότι χρειάζεται αναβάθμιση το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, ώστε να είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η πρόσβαση των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ