Για τρίτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία πέτυχε υπερπλεονάσμα, της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, εκτιμά το ΥΠΟΙΚ. Υπολογίζει ότι συνολικά την τριετία 2016-2018 μαζεύτηκαν 11 δισ. ευρώ από υπερπλεονάσματα και προαναγγέλλει ότι τα λεφτά αυτά μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και για πρόωρη αποπληρωμή χρέους.
Βεβαίως, το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται έτσι την υπερβολική και αχρείαστη “αφαίμαξη” της αγοράς τα χρόνια που προηγήθηκαν. Μία “αφαίμαξη” η οποία είχε επιπτώσεις και στην αγορά αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Στο 3,9% το 2018
«Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινείται περί το 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας» αναφέρει το μηνιαίο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ.
Επισημαίνει πάντως ότι τα επίσημα στοιχεία για το 2018 (σε όρους ESA δηλαδή σε εθνικολογιστική βάση) θα δημοσιευθούν από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ κατά την πρώτη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2018, που έχει προγραμματιστεί για την 23η Απριλίου.
Στο δελτίο, που έχει σημερινή ημερομηνία, αναφέρεται ότι η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 ανήλθε, σε ονομαστικούς όρους, σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από το εν λόγω ποσό τα 2 δισεκατομμύρια διατέθηκαν «με τη μορφή καλά στοχοθετημένων και μη επαναλαμβανόμενων κοινωνικών μερισμάτων».
Μάλιστα, στο εν λόγω κείμενο, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΗΧ στα αγγλικά, και απευθύνεται και στο “εξωτερικό” αναφέρεται ότι «το υπόλοιπο ποσό των 11 δισ. ευρώ (υπεραπόδοσης) συνέβαλε στη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος, μέρος του οποίου θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του χρέους του επίσημου τομέα της Ελλάδας».
Η εν λόγω αναφορά στο δελτίο του ΣΟΕ, του οποίου επικεφαλής είναι ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης, συνδέεται με την πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής μέρους του “ακριβού” δανείου με το ΔΝΤ. Ο λόγος για μία κίνηση την οποία ο ESM πλέον βλέπει θετικά.
Τα ίδια και φέτος
Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι και φέτος, η ίδια κατάσταση συνεχίζεται. «Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού υπερβαίνει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2019 τον στόχο. Τα έσοδα είναι πάνω κατά 195 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος».
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 8,97 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 566 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο. «Συνολικά, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 822 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο των δύο μηνών, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων προέρχεται από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα».
Για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup αναφέρεται στο ίδιο δελτίο ότι «επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις μετά το πρόγραμμα και, κατά συνέπεια, ενέκρινε την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».