Ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων του Δημοσίου που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία (σ.σ. έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία).
Αυτό επισημαίνεται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), σε συνέχεια πρόσφατων αναφορών που έγιναν στον Τύπο με αναληθείς και συγκεκριμένες στοχεύσεις μέσω παρερμηνειών, σχετικά με την παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνολικά για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν σχετικά με το ζήτημα της μεταβίβασης 10.119 ακινήτων προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από το υπερταμείο ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων.
– Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.
– Η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση».