Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για πρώτη φορά δήλωσε πως είναι έτοιμη να παρεκκλίνει από το θέσφατο του «μηδενικού ελλείμματος» στη χώρα της, ένα δημοσιονομικό δόγμα που συχνά έχει συγκεντρώσει τα πυρά των ξένων εταίρων της, υπό το βάρος των οικονομικών συνεπειών που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο» για να αντιμετωπισθεί «η έκτακτη τούτη κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος, που είχε προσκληθεί στην συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας Γιαν Σπάν, η οποία πλέον τείνει να γίνει καθημερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ναι μεν η κατάσταση στη Γερμανία (που απαριθμεί 1.296 κρούσματα και τρεις νεκρούς) είναι λιγότερο κρίσιμη απ’ ότι στην Ιταλία, όμως η Μέρκελ προειδοποίησε πως, βάσει των ειδικών, «το 60-70% του γερμανικού πληθυσμού μπορεί εν τέλει να προσβληθεί από τον κορονοϊό» εάν μέσα στους επόμενους μήνες δεν ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο, ή θεραπεία.

Η Γερμανία θα θέσει σε ισχύ «ότι είναι δυνατόν» για να «βγει από την κατάσταση τούτη και αμέσως μετά θα δούμε τι συνέπειες είχε αυτό στον προϋπολογισμό μας», επεσήμανε η Μέρκελ.

Η ίδια μάλιστα αμφισβήτησε την εμμονή στο κατηγορηματικό πρόσταγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που καθοδηγούσε την γερμανική οικονομική πολιτική επί χρόνια, προκαλώντας επικρίσεις από εταίρους της, όπως η Γαλλία, αλλά κι από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ, που είχε επικριθεί από την αρχή της επιδημίας—με την λαϊκή εφημερίδα Bild να την καλεί ακόμη και σήμερα να «επιδείξει ηγετική φυσιογνωμία»–εξήγησε σήμερα πως το να τεθεί τέλος στην επιδημία «προέχει» της όποιας ευλαβικής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων.

ΟΙ κοινωνικές και πρωτίστως οι οικονομικές συνέπειες ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στη χώρα, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αναπτυξιακή συρρίκνωση και τον μαρασμό του οικονομικού της μοντέλου. Ήδη μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, έχουν ματαιώσει μεγάλα κι επικερδή γεγονότα. Ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να λαμβάνονται και στις άλλες 16 περιφέρειες, την ώρα που πολλές εταιρείες της χώρας βιώνουν μία κάμψη στις δραστηριότητές τους.

«Μία οικονομία όπως αυτή της Γερμανίας, που εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές, βεβαίως και πλήττεται σοβαρότερα από τις παγκόσμιες προκλήσεις από μία οικονομία που είναι πολύ επικεντρωμένοι στον εαυτό της», δήλωσε η καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως χορηγώντας δημόσια δάνεια στις επιχειρήσεις με λογιστικές δυσκολίες και ξεμπλοκάροντας επενδύσεις πολλών δισεκ. ευρώ.

Μολονότι το ενσωματωμένο στο Σύνταγμα γερμανικό δημοσιονομικό δόγμα για δραστική μείωση του χρέους και για τουλάχιστον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επιτρέπει ωστόσο στην κυβέρνηση να παρεκκλίνει σε «καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης», αφήνοντάς της επαρκή δημοσιονομικό χώρο δράσης.

Η Μέρκελ επιπλέον επιβεβαίωσε πως η ΕΕ αξιώνει μία «ευέλικτη» ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, που περιορίζει το ανώτερο στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος των χωρών μελών.

Οι ευμενείς τούτες δηλώσεις της Μέρκελ κινούνται στην γραμμή διεκδίκησης πολλών χωρών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία. Έτσι, η Ρώμη σήμερα ανακοίνωσε τη διάθεση 25 δισεκ. ευρώ για την καταπολέμηση του Covid-19 ο οποίος έχει προκαλέσει πάνω από 600 θανάτους στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης