Το φθινόπωρο του 2020 θα αρχίσουν να “πέφτουν” στην αγορά οι πρώτες χρηματοδοτήσεις προς πληγείσες από την πανδημία ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Οι δύο οργανισμοί υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, Μνημόνιο Συνεργασίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που προβλέπει την παροχή έως 100 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΑΤ, κυρίως για την έκδοση εγγυήσεων και τη συγχρηματοδότηση δανειοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Μέσω των εγγυήσεων της ΕΑΤ, η Παρευξείνια Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να διαθέσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε δάνεια, ενώ αναμένεται η μόχλευση σημαντικών κεφαλαίων.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ντιμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin) και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη διάχυσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ.Πάνκιν επισήμανε πως σε μια περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, η ρευστότητα πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τα διαθέσιμα κεφάλαια συχνά δεν φτάνουν στις ΜμΕ. «Χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο να διοχετεύσουμε αυτή τη ρευστότητα στις ΜμΕ” σημείωσε και γνωστοποίησε ότι η Παρευξείνια βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με συνεταιριστικές τράπεζες, ώστε οι χρηματοδοτήσεις να φτάσουν ευχερέστερα στις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Παρευξείνια θα χορηγεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 1 εκατ. ώς 3 εκατ. ευρώ, τριετούς ως πενταετούς διάρκειας. Μάλιστα, ο κ.Πάνκιν εξέφρασε την προσδοκία του για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα και σε άλλες χώρες-μέλη της Τράπεζας, πέραν της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η κα Χατζηπέτρου επισήμανε ότι το στοίχημα που έχει μπροστά της η ΕΑΤ είναι να λειτουργήσει σαν καταλύτης του τριγωνικού μηχανισμού κυβέρνηση-επιχειρήσεις-τραπεζικό σύστημα και, ήδη, διαθέτει σημαντικές για τα ελληνικά δεδομένα δυνατότητες να στηρίξει τις επενδύσεις στην επόμενη φάση του ελληνικού επιχειρείν.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΑΤ, μέσα στο μικρό χροικό διάστημα της οδυνηρής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, απέδειξε ότι είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος φορέας. Σε λιγότερο από τρεις μήνες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με μόχλευση που θα ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Προχωράμε από τη φάση άμυνας για τον μετριασμό της κρίσης σε μια φάση επίθεσης για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Δεν είναι εποχή για μαύρες τρύπες αλλά για τολμηρά βήματα της υγιούς επιχειρηματικότητας” σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν αναλυθούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται ότι είναι κινητική και ευπροσάρμοστη, σε αντίθεση με τις οικονομίες άλλων χωρών.
Αναφερόμενος γενικότερα στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω Covid-19, ο κ.Τσακίρης επισήμανε ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας και της κρίσης που προκάλεσε, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, έφτιαξαν πλέγμα μέτρων με διάφορες δράσεις και ενισχύσεις, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αρχίζοντας με την επιδότηση επιτοκίου. “Από τον Απρίλιο τρέχει το πρόγραμμα που επιδοτεί το επιτόκιο όλων των επιχειρηματικών δανείων των ΜμΕ, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά.
Άρα, αμέσως, από την αρχή της κρίσης, υπήρξε πρόγραμμα που έδωσε έμμεσα κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις που είχαν δάνεια επιχειρηματικά, πληρώνοντας τους τόκους. Κι αυτό ήταν από τη μια πλευρά κεφάλαιο κίνησης και από την άλλη δεν “κοκκίνησαν” τα δάνεια. Μετά ήρθε η επιστρεπτέα προκαταβολή, που κι αυτή είναι κεφάλαιο κίνησης, ήρθαν τα 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, το ΤΕΠΙΧ, αρχίζει ο δεύτερος κύκλος επιστρεπτέων προκαταβολών, άρα υπάρχει αλληλουχία. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά πρέπει να είναι συνεχής, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσμα εργαλεία» σημείωσε.
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά προϊόντα, αναγνώρισε πως “υπάρχει γκρίνια στην αγορά ότι οι τράπεζες αρνούνται. Όλα όμως έχουν μια διαδικασία, που δεν μπορούμε να τη διαγράψουμε εντελώς. Έχουμε συντμήσει στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιος χρόνος.
Και για αυτό έχουμε ένα πλέγμα μέτρων, που δρουν παράλληλα με διαφορετικούς χρόνους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν πάρα πολύ γρήγορη, το χρηματοδοτικό προϊόν λίγο πιο αργό, όμως θα έρθει κι αυτό. Λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν” υπογράμμισε.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου, Κωνταντίνος Ζέρβας.