Την ιδιαίτερα μεγάλη συνεισφορά του κλάδου της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, ως ένα σημαντικό κεφάλαιο στην εθνική οικονομία της χώρας, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, κατέδειξαν τα αριθμητικά στοιχεία και ποσοτικά μεγέθη της μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία ICAP για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ. – Θ.) και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη της Δράμας.

-Με 6.205 εργαζόμενους να απασχολούνται σε 670 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

-Με έσοδα που το 2018 έφθασαν τα 579,8 εκατομμύρια ευρώ.

-Με το 76% των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (το 57,2% εξ αυτών κατευθύνεται στην κινεζική αγορά) καλύπτοντας το 2,0% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος.

-Με συνολική προσφορά (πωλήσεις) στην ελληνική οικονομία ύψους 1,27 δισ. ευρώ (στη Δράμα οι πωλήσεις έφτασαν τα 662,7 εκατ. ευρώ), ο κλάδος της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου αναδεικνύεται ως ένας τους σημαντικότερους της χώρας, που κατάφερε σε περίοδο κρίσης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του, επενδύοντας κυρίως στην ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού μαρμάρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ελληνικό μάρμαρο «έντυσε» ορισμένα από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά κτήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, δραστηριοποιούνται συνολικά 71 επιχειρήσεις με έσοδα για το 2018 που άγγιξαν τα 408,4 εκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας συνολικά 2.470 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα τη Δράμα καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ενός πολυπληθούς ακροατηρίου από τον οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο της ανατολικής Μακεδονίας, η παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πολλών αυτοδιοικητικών φορέων, του περιφερειάρχη ΑΜΘ, κατέδειξε το ενδιαφέρον και την έμπρακτη στήριξη όλων σ’ έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας με διεθνή αναγνώριση.

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου επικρότησε τη διαρκώς ανοδική πορεία των επιχειρήσεων μαρμάρου σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τριπλασιασμό των εξαγωγών και στον αριθμό των θέσεων εργασίας που προσφέρει, σημειώνοντας με έμφαση ότι πλέον ο κλάδος του μαρμάρου πρωταγωνιστεί.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και προς την κατεύθυνση αυτή έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την μείωση των φορολογικών συντελεστών και της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας μια διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι για τη σημερινή κυβέρνηση ο επιχειρηματίας είναι σύμμαχος κι όχι εχθρός.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.– Θ Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στη συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια των επιχειρήσεων και του συνδέσμου να στηρίξουν την εθνική οικονομία αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά της οφέλη, μεγιστοποιώντας χρόνο με το χρόνο τα αποτελέσματα του κλάδου και μειώνοντας τις ζημίες. Υπογράμμισε την ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί το ελληνικό μάρμαρο και τη συμβολή όλων ώστε να αναδεχθεί ως ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Η κ. Λαζή τόνισε ακόμα ότι οι λατομικές επιχειρήσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους οικογενειακές «και ως εκτεταμένες οικογένειες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και προς τους άλλους».

Στο σύντομο χαιρετισμό της η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου σημείωσε ότι αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μαρμάρου δίνεται το παράδειγμα μιας υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης σε περιόδους μάλιστα οικονομικά δύσκολες. Χαρακτήρισε το μάρμαρα ως «το λευκό χρυσό της Ελλάδας» και τόνισε πως έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η θέση του στη διεθνή αγορά.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της περιφέρειας του οποίου εξορύσσεται σχεδόν το 90% της παράγωγης μαρμάρου, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στηρίξουν τις λατομικές επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. διάθεσε από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα σημαντικούς πόρους για να στηρίξει έμπρακτα τόσο υφισταμένες όσο και νέες επιχειρηματικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και των λατομικών, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ. – Θ Παναγιώτης Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του συνδέσμου βάσει των στοιχείων του 2018 καλύπτουν το 81,5% του ενεργητικού του κλάδου, το 72,6% του πάγιου κεφαλαίου, το 85% των πωλήσεων και το 98,4% των κερδών προ φόρου. Επίσης, σημείωσε, ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του νομού Δράμας ανέρχεται σε 10.480 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο από τους όμορους νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ. Υπογράμμισε ακόμα ότι το 17,8% των βεβαιωθέντων εσόδων στη ΔΟΥ Δράμας προέρχονται από φόρους και τέλη που προκύπτουν από την δραστηριότητα και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου.

Η ταυτότητα του Σ.Ε.Μ.Μ. – Θ

Ιδρύθηκε το 1972 με έδρα την Καβάλα. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται 52 από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Το αντικείμενο δραστηριοποίησης αφορά έναν ή και περισσότερους από τους τομείς της λατομικής δραστηριότητας, της κοπής ή κατεργασίας μαρμάρου, της κατασκευής καλλιτεχνημάτων, του εμπορίου προϊόντων μαρμάρου, την τοποθέτηση και τις εφαρμογές μαρμάρου.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ υφίστανται σήμερα πέντε ενεργά λατομικά κέντρα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών της χώρας σε ποσότητα και αξία, άνω του 90%. Την τελευταία δεκαετία οι επιχειρήσεις του κλάδου πέτυχαν:

-Την 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών μαρμάρου.

-Την 3η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη εξαγωγών ακατέργαστου μαρμάρου.

-Την 1η θέση στις ελληνικές εξαγωγές ακατέργαστων και κατεργασμένων πρώτων υλών.

-Τον τριπλασιασμό των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου.

-Την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ