«Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι». Με τη φράση αυτή ο Πρόεδρος Μακρόν έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη, της ημέρας που εκείνος επιδιώκει και περιέγραψε το νέο οικονομικό αφήγημα, που θα προσπαθήσει να συζητήσει με τους Γερμανούς αμέσως μετά τις εκλογές τους.

Τι είπε δηλαδή ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη πάσχει από αποεπένδυση και εξ αυτού δυσκολεύεται να ακολουθήσει ή και να ξεπεράσει τις νέες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς κανείς να υποτιμά τους Ρώσους.
«Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Γαλλίας σε κάθε τομέα είναι εδώ. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ»
Ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των επενδύσεων στη γηραιά ήπειρο και το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι δεν την βγάζει από το κάδρο. Το αντίθετο.

Έδειξε να «μέμφεται» τους ευρωπαίους επιχειρηματίες που προτίμησαν να επενδύσουν, τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής και όχι στην Ευρώπη, με την υψηλή, αναμφίβολα, τεχνολογία και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση της Ελλάδα διαφαίνεται ότι τα επόμενα λίγα χρόνια θα αποτελέσει πεδίο επενδυτικού ανταγωνισμού μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών. Ο «κατάπλους» των κινέζων στο Λιμάνι του Πειραιά, ενοχλεί περισσότερο από ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί σε πρώτη ανάγνωση. Γι αυτό ο γαλλογερμανικός άξονα έσπευσε να τοποθετηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιους επενδυτικούς ανταγωνισμούς θα δούμε αρκετούς το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος Μακρόν όμως αποκάλυψε και τη διστακτικότητα των γαλλικών κολοσσών να επενδύσουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις οι εισηγήσεις που λαμβάνουν είναι αρνητικές.
Ο γάλλος πρόεδρος τους προέτρεψε δημοσίως να αγνοήσουν τις εισηγήσεις αυτές και να προχωρήσουν σε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς του ενδιαφέροντός τους. Μίλησε μάλιστα κι εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν και κάτι παραπάνω για να αίρονται τα εμπόδια σε οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια. Βεβαίως, δεσμεύτηκε ότι και η γαλλική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει πλέγμα κινήτρων για παραγωγικές και σύγχρονες επενδύσεις.

Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς την «πίστη» των γάλλων στην Ελλάδα.
«Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον»
«Η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης. Ήταν ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν εδώ. Βεβαίως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη.
Η Γαλλία έδειξε πως στηρίζει αυτή τη γραμμή. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Θέλω πραγματικά η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια. Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δείχνει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», τόνισε και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομιλία Εμανουέλ Μακρόν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Μπορώ να σας εγγυηθώ τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Γαλλίας σε κάθε τομέα είναι εδώ. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», σημείωσε.

Έβαλε ανασχέσεις σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη. «Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Και «κόβοντας» τις προσδοκίες ετερόκλητων δυνάμεων με πρώτο το ΔΝΤ για έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα παρ΄ ελπίδα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια η Ευρώπη διαθέτει πλέον τον ESM, που μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά και κρατώντας το όποιο πρόβλημα «εντός των τειχών».

Η Γαλλία ανέλαβε την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεγάλη γαλλική παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας στη δημιουργία της αντίστοιχης ελληνικής.

Το μνημόνιο υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαδημητρίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το μνημόνιο υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαδημητρίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq

Το Μνημόνιο προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων, που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ά.).

Προβλέπεται, επίσης, δυνητικά η χρηματοδότηση γαλλικών επιχειρήσεων αντιστοίχου μεγέθους για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και η δικτύωση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών με νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης