Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (27,7%) αναμένουν αύξηση του τζίρου την επόμενη χρονιά, μία στις πέντε (19,5%) προβλέπει βελτίωση του μεριδίου αγοράς ενώ περισσότερες από μία στις δέκα (11,5%) εκτιμά ότι θα αυξήσει το προσωπικό.
Αυτό προκύπτει από την Ετήσια Έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνδρομή της MRB, με τίτλο: «Ο σφυγμός του επιχειρείν» η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.
Η συνολική εικόνα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Απριλίου-Μαΐου είναι ότι ο δείκτης των δυσκολιών σε μακροοικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μειώθηκε από 7 σε 6,8 (με μέγιστο βαθμό δυσκολίας το 10) ενώ η βελτίωση του δείκτη σε μικροοικονομικό επίπεδο αντίστοιχα είναι από 6,5 πέρυσι σε 6,1 εφέτος.
Ωστόσο παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι απαντήσεις θα προέκυπταν αν η ίδια έρευνα επαναλαμβανόταν τώρα, καθώς “το κλίμα έχει κάπως χαλάσει και η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση”.
«Η αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν παρέλθει, όλα είναι ρόδινα και πάμε σε δυναμική οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε:
«Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και αντί να δίνεται έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, δίνεται στην παροχολογία ένθεν κακείθεν.
Αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να μοιραστούν αλλά πρέπει να παραχθούν. Ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν εγγυάται ότι η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα την εικόνα στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες και δεν έχουμε σταθερότητα κάτι που επιδεινώνεται όσο γίνονται προεκλογικές υποσχέσεις».
Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει βελτίωση σε σχέση με πέρυσι στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών. Αναλυτικά, στο επίπεδο των μακροοικονομικών εμποδίων ως σημαντικότερα αξιολογούνται η υψηλή φορολογία, η διαφθορά (είναι ο μοναδικός δείκτης που επιδεινώθηκε σε σχέση με πέρυσι), η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία, η αναποτελεσματική λειτουργία Θεσμών όπως η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές.
Σε μικροοικονομικό επίπεδο διαπιστώσεται επίσης βελτιώσεις το σύνολο των δεικτών και τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το έλλειμμα χρηματοδοτικών εργαλείων.
Οι κυριότεροι λόγοι για τη βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού και εξαγωγών, οι νέες στρατηγικές συνεργασίες και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά οι επιχειρήσεις είναι σημαντικά πιο αισιόδοξες από τον γενικό πληθυσμό καθώς το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι θα βγούμε από την κρίση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια έναντι 78% των πολιτών.
Στην ερώτηση για την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις στην κορυφή της λίστας κατατάσσονται το ΚΕΠ το ΓΕΜΗ, η ΕΡΓΑΝΗ και τα τελωνεία. Στον αντίποδα στην τελευταία θέση κατατάσσεται η δικαιοσύνη και ακολουθούν οι πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία, οι ανεξάρτητες αρχές (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ), τα γραφεία Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων στις πρεσβείες και τα υπουργεία.
Σε ερώτηση για την υπόθεση της Folli Follie ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι όλοι έχουν ευθύνες, επιχειρηματίες και Αρχές που δεν εντόπισαν ότι οι έλεγχοι και οι κανονισμοί ήταν ελλιπείς, τονίζοντας ότι οι κανόνες είναι ίδιοι είτε η επιχείρηση είναι δημόσια είτε ιδιωτική.
Για τις τράπεζες σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αρρυθμίες πρόβλημα στα έσοδα μεγάλο πρόβλημα στα λειτουργικά έξοδα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα και ταχύτερα.
«Δεν είναι σωστό να κρατάμε το τενεκεδάκι παρακάτω και να μείνει ίδια διοίκηση και οι ίδιοι μέτοχοι. Στις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα πρέπει να γίνουν αλλαγές διοικήσεων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.