«Ελπίζουμε το 2024 να προκηρυχθεί και να μπει σε γραμμή αφετηρίας το έργο της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, στη διάρκεια εκδήλωσης, την Παρασκευή, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα.  «Το επόμενο διάστημα, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την έγκριση της χρηματοδότησης του Project από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)», πρόσθεσε ο ίδιος, και σημείωσε ότι «το έργο αποτελεί ένα δείγμα για το τι μπορεί να κάνει η πόλη όταν ενώνεται».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι «τρέχει» ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του περιπτέρου  που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θύμιος Παπαγιάννης το 1963 για λογαριασμό της εταιρείας Esso Pappas, ένα κομψό δείγμα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, και τόνισε, ότι πρόκειται για ένα Project ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Οι βραβεύσεις και η ονοματοδοσία

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν δυό πρώην πρόεδροι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: οι Αντώνης Κούρτης και Αλέξανδρος Μπακατσέλος, (έφυγε από τη ζωή στις 11 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 84 ετών). Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo, από την Παρασκευή (21/1), οι αίθουσες ένα και δύο του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», θα φέρουν τα ονόματά τους. 

Παραλαμβάνοντας την αναμνηστική πλακέτα στο πλαίσιο της βράβευσής του, ο 89χρονος Αντώνης Κούρτης ανέφερε ότι η έκθεση «παλεύει σε περιορισμένο χώρο» και σημείωσε ότι παρόλο που ο θεσμός τυγχάνει αποδοχής  και αναγνώρισης «ωστόσο δεν της δίνουμε τη σημασία που της πρέπει ώστε να ανοίξει διάπλατα τα φτερά της». Μεταξύ άλλων ευχήθηκε δύναμη στα στελέχη της έκθεσης και καλή επιτυχία, όχι στις εκθέσεις που ήδη διοργανώνονται μόνο, «αλλά και σε αυτές που σκέφτεστε ότι μπορούν να διοργανωθούν». Για τον Αντώνη Κούρτη, στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo, επισήμαναν ότι αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρο με τρεις θητείες στο τιμόνι της έκθεσης και τον χαρακτήρισαν πρωτοπόρο, καθώς όπως επισήμαναν, ήταν αυτός που πίστευε στις νέες τεχνολογίες και τη μεγάλη σημασία τους στη ζωή της ανθρωπότητας. 

Την αναμνηστική πλακέτα στο πλαίσιο της βράβευσης του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, παρέλαβε η οικογένειά του, με τον γιο του Νίκο Μπακατσέλο να σημειώνει ότι «είμαι σίγουρος ότι ο καταφερτζής πατέρας μου βρίσκεται σε ένα στασίδι εντός της αίθουσας και μας κοιτάει». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ευχήθηκε «κάθε χρόνο και καλύτερα» στη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, στελέχη της οποίας υπενθύμισαν ότι ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος ήταν αυτός που ξεκίνησε τη λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου στο Μαρούσι στην Αθήνα ενώ οραματίστηκε και πραγματοποίησε, την ανέγερση του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης». 

Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη , του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, βουλευτών όλων των κομμάτων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της πόλης. Το «παρών» έδωσαν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο για τα 60 χρόνια λειτουργίας της έκθεσης.  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ημερολόγιο των εκθέσεων του 2023, ενώ τονίστηκε ότι η εταιρεία επιλέχθηκε και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος χώρος να δουλεύει κανείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ