Tην ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από το 2020 και μετά, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει μετά το Brexit, ζητά από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες τις πρώτες κατευθύνσεις τις Κομισιόν για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μετά το 2020, επισημαίνοντας ότι το κενό που αφήνει στα έσοδα της ΕΕ η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας εκτιμάται περί τα 12-15 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Γερμανός επίτροπος τόνισε ότι πέρα από τις επενδύσεις σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καινοτομία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει μετά το 2020 να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, ψηφιακή επανάσταση, παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, προστασία των συνόρων, άμυνα και ασφάλεια.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το όριο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ και εκτίμησε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 θα πρέπει να αγγίξει ακόμα και το 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τον ερχόμενο Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης