Τουλάχιστον σαφείς εξηγήσεις καλείται να δώσει προς την πολιτεία, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς για την υπόθεση των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά, αλλά και τις κατηγορίες που απευθύνουν εναντίον του οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών.

To Zougla.gr  παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα παιχνίδια με το φάρμακο εις όφελος των ασθενών πρωτίστως, αλλά και των υγιών επιχειρηματιών, ορισμένοι εκ των οποίων προσπαθούν απλά να επιβιώσουν.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων δια στόματος του προέδρου Θόδωρου Σκυλακάκη προχώρησε σε μια βαρύτατη καταγγελία σε βάρος του κ. Βαλτά που εκπροσωπεί τα φαρμακεία της χώρας.

Στη συνέντευξη ζητήθηκε από την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να απαντήσει σχετικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει (η ηγεσία).

«Ρωτάμε τους κ.κ. Βαλτά και Ευγενίδη, πρόεδρο και αναπληρωτή Γραμματέα του ΠΦΣ, αλλά ταυτόχρονα και μέλη συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών με διοικητικό ρόλο, ο πρώτος στο εποπτικό όργανο του ΣΥΦΑ Λέσβου και ο δεύτερος στο δ.σ. του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης. Κάνουν ή όχι πωλήσεις οι συνεταιρισμοί σας και όλοι οι συνεταιρισμοί της Ελλάδας σαν αυτές που δημόσια καταδικάζετε; Μήπως έχετε κάποιο ηθικόμετρο ως προς το ποια εξαγωγή είναι καλή και ποια όχι;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Σκυλακάκης.

Στα χέρια τoυ Zougla.gr  βρίσκεται ωστόσο τιμολόγιο με το οποίο ο ΣΥΦΑ Λέσβου πουλά φάρμακα προς εξαγωγή σε συγκεκριμένο αποθηκάριο στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως το παρουσιάζει σήμερα. Σημειώνεται πως στον ΣΥΦΑ Λέσβου, την εποπτική ευθύνη έχει και ασκεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 

 

To Ζougla.gr ως όφειλε προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Βαλτά, αφού αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι απολύτως παράνομο, αλλά ο πρόεδρος του ΠΦΣ απέφυγε με κάθε τρόπο την επικοινωνία επικαλούμενος παράλληλες υποχρεώσεις, παρά το γεγονός ότι σε επικοινωνία με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο είχε δεσμευθεί ότι εάν επικοινωνήσει η zougla μαζί του θα μιλήσει για όλους και για όλα.

Ωστόσο στις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν σε βάρος της διοίκησης του ΠΦΣ αλλά και κατά ορισμένων Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ο σύλλογος απάντησε με την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής.

Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά.

Η λάσπη, οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του Π.Φ.Σ. δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στα ΜΜΕ ότι «οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες», επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ως οφείλει να πράξει σύμφωνα με τον νόμο και με τις αρχές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών.

Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας ασθενής να γίνει όμηρος οικονομικών συμφερόντων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ζητάμε το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Φ. να επικεντρωθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων – ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση – με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα.

Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Η αντίδραση

Άμεση και λακωνική ήταν αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων:

«Για πολλοστή φορά ο Παν/νιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επιδίδεται σε
ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις.
Η απάντηση μας στην ανακοίνωση του είναι απλή.
Α) Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε
ο Πρόεδρος μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά.
Β) Θα απαντήσουν οι κκ Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες
στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ Ή ΟΧΙ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ;
Όχι τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα
οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή.

Υ.Γ. : Φυσικά προτείνουν εξονυχιστικούς ελέγχους…..πάντα στους άλλους και
ποτέ στους άσπιλους και αμόλυντους εαυτούς τους»!

Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά λέει τώρα το υπουργείο

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφεύγει να εμπλακεί στην κόντρα των δύο πλευρών και αιφνιδιάζει τους πάντες αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι… δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

«Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

Χαρακτηριστική όμως ήταν η άτυπη αντίδραση μελών του Συλλόγου Φαρμακαποθηκών που διερωτήθηκαν μόλις διάβασαν την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Και τότε γιατί κλείνουμε εμείς ρε παιδιά;
Για το χατίρι ενός συνδικαλιστή;
Αυτό θα πούμε στους εργαζόμενους που απολύουμε;»