Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England (BoE), εξετάζουν τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής δημιουργίας ψηφιακού νομίσματος υπό τον έλεγχο της τελευταίας, ακολουθώντας το παράδειγμα διάφορων χωρών, από την Κίνα ως τη Σουηδία, που προχωρούν σε ανάλογες σκέψεις και κινήσεις.
Βρετανική κυβέρνηση και BoE ανακοίνωσαν νωρίτερα τη Δευτέρα τη δημιουργία task force για τον συντονισμό τους ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.
Εάν η δημιουργία του… Britcoin εγκριθεί, το ψηφιακό νόμισμα «θα συνυπάρχει με τα μετρητά και τις τραπεζικές καταθέσεις, χωρίς να τα υποκαταστήσει», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Με τη σύγχρονη τεχνολογία και τον κορωνοϊό να επιταχύνουν την πορεία προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς μετρητά και τα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin να κερδίζουν έδαφος, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε βήματα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν πίσω από τις εξελίξεις.
Το 2020, οι Μπαχάμες εγκαινίασαν το Sand Dollar, ένα από τα πρώτα κρατικά υποστηριζόμενα ψηφιακά νομίσματα στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η σουηδική Riksbank έχουν σημειώσει ότι πιθανόν να έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογου μέσου συναλλαγών μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.
Η Κίνα εξετάζει επίσης ένα ψηφιακό γουάν, ωστόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve έχει τονίσει ότι η χώρα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου μέσου.
Η βρετανική task force θα έχει ως επικεφαλής τον υποδιοικητή της BoE Jon Cunliffe και τη γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ Katharine Braddick.