Το ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το «μέτωπο» των ενεργειακών τιμών το επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, επικαλούμενος τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, τη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις καλές καιρικές συνθήκες.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή τότε θα υπάρξει αρνητική έκπληξη ενώ σε ερώτηση για τις ενισχύσεις προς τους καταναλωτές παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα που θα στοχεύουν στα ευάλωτα οικονομικά και ενεργειακά νοικοκυριά.
Σημείωσε ακόμη ότι αν υπάρξει κρίση υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα «η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο».
Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι σε εξέλιξη, όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, (σημειώνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου ΥΦΑ για να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες), οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας -Β.Αφρικής και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία επίσης θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνης εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Δύση έχει απογοητεύσει τα Βαλκάνια, υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε λίγα. Πρέπει να επενδύσουμε στα Βαλκάνια και να τα ενσωματώσουμε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα καλείται να παίξει τον ηγετικό της ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσούνης.
Η αντίστροφη ροή στους αγωγούς φυσικού αερίου υπό την ελληνική ηγεσία θα διασφαλίσουν τις ενεργειακές ροές μέχρι την Ουκρανία, ανέφερε. Ανήγγειλε επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του οργανισμού US Aid με την Ελλάδα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας του φόρου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου Οσάμα Μομπάρεζ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής προς όφελος των πολιτών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού Poseidon Fabrizio Mattana τόνισε ότι λείπει σήμερα από την περιοχή η διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας καθώς και ότι απαιτείται ταχύτητα στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής και διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι υπογράμμισε το υψηλό ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων για χρήση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου για εφοδιασμό χωρών της περιοχής όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού προς τη Β.Μακεδονία η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.
Ο πρόεδρος της SolarPower Europe και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας τόνισε πως οι ανανεώσιμες πηγές εξασφαλίζουν ενεργειακή απεξάρτηση και χαμηλό κόστος ενέργειας ενώ ζήτησε προτεραιοποίηση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης και αναβάθμιση παλαιών μονάδων (repowering).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Greece-Africa Power Interconnector, Andreas Borgeas, που προωθεί δεύτερη πρόταση για διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου ανέφερε ότι χρειάζονται πολλαπλές οδοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β.Αφρική προς την Ευρώπη καθώς «δεν μπορείς να έχεις έναν αυτοκινητόδρομο με μία λωρίδα κυκλοφορίας».
Ο κ. Γιώργος Σάτλας, μέλος της διοίκησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του ο αγωγός αποδείχθηκε παράδειγμα διμερούς συνεργασίας και κάλυψε περισσότερο από το 50 % των ενεργειακών αναγκών της γειτονικής χώρας,
Ο διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και συνεργάτες, Αντώνης Μεταξάς τόνισε τέλος ότι τα έκτακτα φαινόμενα είναι πλέον η νέα κανονικότητα, ότι στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η είσοδος νέων σοβαρών παικτών και εξήρε τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τι πρόγραμμα διαχείρισης των δασών.