Σε άνοδο βρίσκονται οι ταχυμεταφορές και τα logistics στην Ελλάδα, όπως επισήμαναν στελέχη της DHL, της ACS, της ΕΛΤΑ Courier, της EKOL Logistics και της PREMIA Properties στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2021.

Στο σχετικό πάνελ συμμετείχαν οι: Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Λευτέρης Σαμαράς, διευθύνων σύμβουλος DHL Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Κώστας Μενεγάκης, γενικός διευθυντής ACS, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, εμπορικός διευθυντής ΕΛΤΑ Courier, Δημήτρης Μπατάκης, διευθύνων σύμβουλος Ekol Logistics και Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος PREMIA Properties.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε, σε μήνυμά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα επέδειξε σημαντική αντοχή και προσαρμοστικότητα στις πιέσεις που δέχτηκε, τονίζοντας ότι η Πολιτεία στηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε με ένα σύστημα, το οποίο λειτούργησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, να παρακολουθούμε, σε πραγματικό χρόνο, τι συμβαίνει στην αγορά. Έτσι δεν έλειψε σε κανέναν Έλληνα και καμία Ελληνίδα κάποιο προϊόν» συμπλήρωσε.

Στα 5 τρισ. δολ. θα φτάσει το ηλεκτρονικό εμπόριο έως το 2026

Στη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της DHL Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Λευτέρης Σαμαράς, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι δύο πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσαν, μέσα σε έναν μήνα, άνοδο του ecommerce που συντελέστηκε σε διάστημα 5 ετών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το B2C ανήλθε το 2019 στα 900 δισ. δολ., το 2020 στα 1,2 τρισ. δολ. και έως το 2026 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σχεδόν τα 5 τρισ. δολ.

«Η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει για πάντα. Δεν είναι μόνο η άνοδος του B2C, αλλά και η ραγδαία αύξηση του B2B, που αναμένεται να φθάσει τα 20 τρισ. δολ. το 2027» σημείωσε.

Σχετικά με την ελληνική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της DHL Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας αναφέρθηκε στη διανομή των εμβολίων, καθώς η εταιρεία έχει διανείμει 7 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα με «απόλυτη ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη μεγάλη δόση εμβολίων ήρθε στη χώρα με πτήση της εταιρείας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην «επόμενη ημέρα» της εταιρείας στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και στόλο, όπως η προμήθεια σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ στο επίπεδο των υποδομών, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τη λειτουργία του νέου κέντρου διαλογής στη Θεσσαλονίκη, επένδυση που ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Οι εμπορευματικές μεταφορές θα «πρωταγωνιστήσουν» τα επόμενα χρόνια

«Θεωρώ ότι ξεκινούν τα 10 καλύτερα χρόνια των εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα, σχολίασε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της EKOL Logistics Ελλάδος, Δημήτρης Μπατάκης, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Μπατάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μετα-Covid εποχή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σημασία των συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος-λιμάνια) για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών.

Αναφερόμενος στην παρουσία της EKOL Logistics στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 από τη Θεσσαλονίκη και το 2014 επεκτάθηκε στην Αθήνα, διαθέτοντας έντονη παρουσία και στο λιμάνι της Πάτρας.

«Για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών και τις ανάγκες της πανδημίας προχωρήσαμε, το καλοκαίρι του 2020, στην εισαγωγή της υπηρεσίας Plexus, με σκοπό την κάλυψη αναγκών της αγοράς στη διακίνηση εμπορευμάτων από 20-100 κιλά, είναι μια υπηρεσία που έχουμε σχεδιάσει και δουλεύουμε με τα δικά μας hub ανά την Ελλάδα, συνδέοντας και τις 14 EKOL ανά την Ευρώπη» σχολίασε.

Logistics χωρίς υποδομές δεν υπάρχουν

Στην αυξημένη ζήτηση για ακίνητα logistics, αλλά και στον κρίσιμο ρόλο της ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία τους αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της PREMIA Properties, Κώστας Μαρκάζος, στο 4o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Η επίδραση της πανδημίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρκάζος, διαφοροποιείται ανά κλάδο ακινήτων, καθώς είναι διαφορετικής έντασης για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των σχολικών κτηρίων.

«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει την επέλαση της νέας βιομηχανικής επανάστασης (νέες τεχνολογίες-ψηφιακή εποχή), η οποία ουσιαστικά καταργεί τα εμπόδια ανάμεσα στις διάφορες αλυσίδες εφοδιασμού, στους πελάτες και στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα απολαμβάνει βασικά πλεονεκτήματα που δύναται να την καταστήσουν σημαντικό κόμβο στις μεταφορές και παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η PREMIA PROPERTIES σκοπεύει να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα και έχει αποφασίσει να συνεχίσει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με ισχυρούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σήμερα, η PREMIA PROPERTIES διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα αποθηκών συνολικού εμβαδού σχεδόν 175.000 τ.μ. Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2021 να αυξήσει τις επενδύσεις, ξεπερνώντας τα 200.000 τ.μ. στον κλάδο των ακινήτων logistics.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης