Οι κορυφαίοι τραπεζίτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν για μια ακόμη χρονιά στο Jackson Hole των ΗΠΑ συζητώντας και αποφασίζοντας για τις τύχες όλων μας.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν από καιρό στο Wyoming αλλά η πληροφόρηση είναι και πάλι ελάχιστη.

Ελάχιστοι θα μάθουν πραγματικά τι συζητήθηκε και ακόμη λιγότεροι τι αποφασίστηκε για την παγκόσμια οικονομία στη συνάντηση που διοργανώνει από το 1978 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μιας από τις δώδεκα περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχήμα είναι οξύμωρο.
Ελάχιστοι συζητούν και αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κι ακόμη λιγότεροι εκτός του στενού κύκλου μαθαίνουν τι πραγματικά έγινε πίσω από τις «κλειστές πόρτες».
Ευτυχώς ή δυστυχώς οι Τραπεζίτες έχουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους σε μεγάλο βαθμό
Ακόμη και traders, άλλοι διαχειριστές του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, ceo πολυεθνικών, ακόμη και αρχηγοί κρατών προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία κλειδιά από τις ομιλίες των βασικών παικτών και από την συμπληρωματική πληροφόρηση που μπορούν να εξασφαλίσουν.

Δεν πρόκειται όμως για ένα γεγονός ήσσονος σημασίας.
Ιστορικά, το Jackson Hole τείνει να στέλνει κύματα σοκ στις αγορές νομισμάτων και μετοχών με το αντίκτυπο να διαρκεί πολλές εβδομάδες μετά.

Πέρυσι, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, έστειλε επιθετικά μηνύματα τα οποία ώθησαν το δολάριο σε ένα ράλι 19 εβδομάδων. Ωστόσο, από τις αρχές του 2017, το δολάριο έχει εξασθενήσει σημαντικά.
Η Fed, από τις αρχές του έτους, έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού
Ένα νέο επιθετικό μήνυμα από την καρέκλα την Yellen, θα μπορούσε να ενισχύσει αρχικά το δολάριο, αλλά εάν δεν υπάρξουν οικονομικά στοιχεία που να στηρίξουν το νόμισμα, οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές για το δολάριο θα παραμείνουν οι ίδιες.
Το 2014, ο Mario Draghi χάραξε το δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι.
Άπαντες ανέμεναν τις ομιλίες της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen και του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi. Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να δίνουν τον οικονομικό τόνο στον πλανήτη.

Το βασικό ζητούμενο για τους κεντρικούς τραπεζίτες αναφέρεται στον τίτλο του συνεδρίου, που εφέτος είναι: «προώθηση μιας δυναμικής, παγκόσμιας ανάπτυξης». Η διατήρηση της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται για κάθε χώρα είναι ένας στόχος, όχι ιδιαιτέρως εύκολος, ούτε όμως και ανέφικτος.

Όσο κι αν προσπάθησαν να αποφύγουν ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές οι δύο πρωταγωνιστές της συνάντησης δεν μπορούν παρά να ασχοληθούν με το ράλι των μετοχών, που για ορισμένους συνιστά τη νέα «φούσκα» που θα συνταράξει τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Janet Yellen

Πρώτη, ως είθισται πήρε τον λόγο η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, η οποία έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την επίτευξη του διπλού στόχου της Federal Reserve. Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας χωρίς να περιορίσουν υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε η κυρία Yellen.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Wall Street, της οποίας οι βασικοί δείκτες άρχισαν αμέσως να καταγράφουν κέρδη πριν η κυρία Yellen ολοκληρώσει την ομιλία της και κατέβει από το βήμα. Το «μικροσκόπιο» των επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν στοιχεία για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες δεν «είδε τοξικότητα» στις δηλώσεις της και δεν υπήρχε λόγος να μην μεταφραστεί σε… κέρδη.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε αμέσως κατά 100 μονάδες ή 0,46% στις 21.884μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.447 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,46% στις 6.287 μονάδες.

Η κυρία Yellen συνεχίζει την ομιλία της και υπερασπίζεται τους κανόνες και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι έρευνες δείχνουν πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θέσαμε σε εφαρμογή, έχουν ενισχύσει ουσιαστικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίσουν υπερβολικά την διαθεσιμότητα της πίστης ή την οικονομική ανάπτυξη», εκτιμά η Yellen.
Η σιωπή της για τη νομισματική πολιτική ανησύχησε τις αγορές
Προσθέτει, ωστόσο, πως η Fed «δεσμεύεται να αξιολογεί πού φέρνουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές και πού χρειάζονται βελτιώσεις ούτως ώστε να διατηρηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα ανθεκτικό χρηματοοικονομικό σύστημα».

Απογοήτευσε ωστόσο μην κάνοντας αναφορά στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και η οποία θα καθορίσει τη σχέση τιμή Ευρώ-δολαρίου.

Η Fed, από τις αρχές του έτους, έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού, με πιο πρόσφατη κίνηση τον Ιούνιο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 1% με 1,25%.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση πριν από τα τέλη του έτους.

Και μια ιστορική φωτογραφία…

H εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι δίπλα στην Τζάνετ Γέλεν, προέδρου της Fed, και τον Χαρουχίκο Κουρόντα στο φετινό συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ είναι ένα στιγμιότυπο που θα περάσει στο βιβλίο της ιστορίας.

Διότι ίσως και να είναι η τελευταία τους συνάντηση: Στις ΗΠΑ, έχει ήδη αρχίσει το παιχνίδι των στοιχημάτων για τον επόμενο που θα αναλάβει το τιμόνι της Fed.

Η θητεία εκπνέει στις αρχές του 2018 και κυκλοφορούν διάφορα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο Τραμπ να επιδιώκει την αντικατάσταση της Γέλεν. Η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed έχει δεχθεί επανειλημμένως την έντονη κριτική του Αμερικανού προέδρου, με πληροφορίες να θέλουν τον οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον σε αναζήτηση νέου προσώπου για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Ιαπωνία, η θητεία του Χαρουχίκο Κουρόντα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, φαίνεται όμως ότι θα παραμείνει στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης