Τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα είναι ένα από τα πρώτα εθνικά σχέδια που θα εγκριθεί εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί «και πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο».

Εστιάζοντας στο σχέδιο ανάκαμψης, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως πρόκειται για μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης, εξωστρεφούς, δημιουργικής, έτοιμης να ανταποκριθεί όχι μόνο στο τώρα, αλλά και σε αυτό που έρχεται, που μπορεί να επενδύσει στο διεθνώς αποδεδειγμένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της, φέρνοντας πίσω όσους Έλληνες έδιωξε η κρίση και δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για καινοτομία σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε πως το σχέδιο αυτό είναι ελληνικό, made in Greece, made in EU Greece, που γράφτηκε σε αυτή τη χώρα, δεν το έγραψαν άλλοι για μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έστειλε το μήνυμα πως «μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» και υπογράμμισε πως στην τωρινή αυτή δύσκολη συγκυρία, την κρισιμότερη σε βάθος γενεών, το κοινό μας μέλλον μας θα κριθεί εν πολλοίς από το τι θα αποφασίσουμε και το τι θα καταφέρουμε να κάνουμε μαζί σε 4 μεγάλα ευρωπαϊκά εργοτάξια».

Πρώτα, ανέφερε, στην υγεία και ειδικότερα στο σε εξέλιξη εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως η Ευρώπη όχι μόνο εμβολιάζει όλους τους Ευρωπαίους, αλλά γίνεται ο παγκόσμιος πρωταθλητής αλληλεγγύης, εξάγοντας τόσα εμβόλια στον κόσμο όσα διαθέτει στους πολίτες της, με μια νέα ΕΕ Υγείας που χτίζεται βήμα-βήμα, με ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ως δεύτερο εργοτάξιο, προσδιόρισε τη θωράκιση της οικονομίας, εστιάζοντας στις «ιστορικές, φεντεραλιστικές, χωρίς προηγούμενο αποφάσεις». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αναστολή όλων των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια, τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, αξίας 100 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα SURE, για τη στήριξη των βραχυπρόθεσμα ανέργων, την ενίσχυση των προσπαθειών ρευστότητας από την ΕΚΤ, με ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, περίπου 1,8 τρισ. ευρώ και στο «εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης», με τα 750 δισ. ευρώ του κοινού δανεισμού, στα οποία προστίθενται τα πάνω από 1 τρισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα 7 χρόνια, «τα οποία θα παντρέψουν την ανάγκη μιας συμμετρικής εξόδου από την κρίση με την επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στις προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», εκτίμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτο μεγάλο εργοτάξιο στο οποίο θα κριθεί το μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι η μετανάστευση. Αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο αλληλεγγύης στη μετανάστευση, είπε πως βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση και προτείνει ένα δίκαιο καταμερισμό των βαρών και των ευθυνών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, ολιστικό ευρωπαϊκό, συνεκτικό πλαίσιο για τη μετανάστευση.

Το τέταρτο μεγάλο εργοτάξιο του αύριο είναι η γεωπολιτική Ευρώπη, κατά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισήμανε πως στο μέλλον η γεωπολιτική Ευρώπη που θέλουμε θα είναι ανοικτή, διεκδικητή, ανεκτική, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αφελής ούτε δεδομένη.

Στην αρχή του χαιρετισμού του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σκιαγράφησε τις προϋποθέσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη, «έτσι ώστε να πατήσουμε με ισχυρή αυτοπεποίθηση σε αυτή τη νέα περίοδο που προβάλει, ενός νέου και αναγεννημένου κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η χώρα μας έκανε κτήμα της το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος μας. «Από μια χώρα με ευάλωτους θεσμούς, με αστάθεια, με ανισότητες διχασμούς, εμφύλιο, χρεοκοπίες, τα τελευταία 40 χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν ποτέ οι Έλληνες.

Μια περίοδο που κατοχύρωσε τα σύνορά μας από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης, που ανέδειξαν τη χώρα σε ένα μοναδικό θεσμικό και κοινωνικό πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας» προσέθεσε. Αποκρυσταλλώνοντας τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, έκανε λόγο για μια ταυτοτική, γονιδιακή σχέση.

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας και τις «ιστορικές αποφάσεις αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε πως οι κρίσιμες στιγμές του σήμερα αποτελούν ακόμα μια επιβεβαίωση των επιλογών του χθες.

Καταληκτικά, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που άνοιξε χθες στο Στρασβούργο και υπογράμμισε πως «τώρα είναι η ώρα να ξαναδούμε όλοι μαζί το τι θα κάνουμε όχι ως Ένωση, αλλά και το πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε την Ένωση μας πιο κατανοητή, πιο φιλική, πιο εύκολα αντιληπτή από τους πολίτες».

Προσδιόρισε με σαφήνεια πως «στη μετα-πανδημική Ευρώπη χρειαζόμαστε λιγότερες πολιτικές και γραφειοκρατικές καντρίλιες, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, λιγότερη εθιμοτυπία και ταξιθεσία, περισσότερες εξηγήσεις, απλοποίηση κανόνων και διαδικασιών, περισσότερα σύμβολα, περισσότερη ενσυναίσθηση και περισσότερο συναίσθημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης