Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.
Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%).
Η αύξηση 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν μικρότερη εκείνης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, που είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.
Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.
Τα χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν 6 τρισ. τα οποία έχει ρίξει η αμερικανική κυβέρνηση στην οικονομία ως μέτρα στήριξης έχουν ενισχύσει τη ζήτηση, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (chips), εξάλλου, έχει οδηγήσει σε μείωση την παραγωγή νέων αυτοκινήτων, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών.
Η ομοσπονδιακή κεντρικη τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις πιέσεις στις τιμές ώστε να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πότε θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα σχεδόν μηδενικά – σήμερα – επιτόκιά της.