Την αναθεώρηση της αντιαναπτυξιακής και αντιβιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ που ευθύνεται για την κατάσταση της Ευρώπη υποστηρίζει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αντιδρώντας θετικά στην έκθεση Ντράγκι, η οποία έχει ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και προκάλεσε το σχεδόν αυτόματο Nein των Γερμανών, που επιμένουν σε μια πολύ επικίνδυνη πλέον οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Σε σχετική του δήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα πόρισμα που απευθύνει «επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένη δράση».

«Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιέχει απλώς μια ενδελεχή ανάλυση των προβλημάτων και συμπεράσματα, αλλά προχωρά και παραπάνω, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις ανά τομέα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Η δήλωση του κ. Μυτιληναίου

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνει στη δήλωση του:

«Η πολυαναμενόμενη Έκθεση Draghi για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι έτοιμη και αποτελεί επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένη δράση. Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιέχει απλώς μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των προβλημάτων και συμπεράσματα υψηλού επιπέδου, αλλά κάνει και το βήμα παραπάνω, προτείνοντας συγκεκριμένες και τομεακές λύσεις.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες “προτάσεις” των θεωρητικών οικονομολόγων των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τα οικονομικά της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης Draghi θα έχουν θετική απήχηση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία της Ευρώπης, όχι μόνο επειδή αγγίζουν το κόστος.

Θα καλέσω όλους να διαβάσουν διεξοδικά την ολοκληρωμένη “εμπεριστατωμένη ανάλυση και συστάσεις” πριν σπεύσουν να “συνοψίσουν” και να υπεραπλουστεύσουν. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την έκθεση αυτή ως μια παροδική φωτοβολίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το κείμενο εξετάζει καίρια μέτρα και στοχευμένες έννοιες για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροβόρων, οι οποίες παραβλέπονται ή και αποδοκιμάζονται από τους φορείς χάραξης πολιτικής εδώ και χρόνια), τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις αγορές και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την άμυνα- το σημαντικότερο είναι ότι οι προτάσεις της έκθεσης απαιτούν την επανεξέταση μιας μακροχρόνιας αντι-αναπτυξιακής (και αντι-βιομηχανικής) νοοτροπίας, η οποία μας οδήγησε εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, με την ιδιότητά μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επίσης ως Πρόεδρος της Eurometaux τα τελευταία δύο χρόνια -και είναι ελπιδοφόρο ότι η κατανόηση είναι κοινή- αν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρθρωτικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες χώρες, που προκαλείται κυρίως από τη ρύθμιση και την πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας».