Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα Πέμπτη, για συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των δεσμευμένων, των κατασχεμένων, των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των Κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων που θα λειτουργεί ως ηλεκτρονική δεδομένων. Φορέας διαχείρισης ορίζεται η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωράει στην πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας. Η διαχείριση δύναται να περιλαμβάνει εκμίσθωση ακινήτου ή παραχώρηση σε τρίτους, με αντάλλαγμα μόνο για την εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού. Σε περίπτωση που ένα ακίνητο είναι μεγάλης αξίας, η διαχείριση κατά το διάστημα της δέσμευσης δύναται να ανατεθεί στην ΕΤΑΔ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει δηλώσει ότι με το νομοσχέδιο, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο διαφανές και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, για τη διαχείριση και αξιοποίηση των ειδών, τα οποία δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών.

«Ο στρατηγικός, αλλά και πραγματιστικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου, είναι η διαφάνεια στη διαχείριση και η αξιοποίηση, με τον προσφορότερο και αποδοτικότερο τρόπο, των εν λόγω ειδών, είτε αυτά είναι χρήματα ή τιμαλφή είτε πρόκειται για άλλα κινητά στοιχεία είτε για ακίνητα», έχει δηλώσει ο υφυπουργός Οικονομικών. Όπως εξάλλου έχει πει, στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα λειτουργήσει θα καταχωρούνται «όλα τα είδη, από την πρώτη στιγμή της δέσμευσης ή κατάσχεσης τους, και θα παρακολουθούνται μέχρι τη δήμευση ή την απόδοση τους, βάσει δικαστικής απόφασης, και θα παρακολουθείται σε κάθε στάδιο διαχείρισης η αξιοποίησή τους».

Η Νέα Δημοκρατία, δια του εισηγητή της, Βασίλη Σπανάκη, έχει δηλώσει ότι «με το νομοσχέδιο ενισχύεται η διαφάνεια, ενισχύονται τα δημόσια έσοδα, δίνεται δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να πάρει αποφάσεις, κατόπιν εισηγήσεως γνωμοδοτικής επιτροπής, ώστε να υπάρχει όφελος για το ελληνικό Δημόσιο». Κυρίως τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η διαφάνεια και τα δημόσια έσοδα και «η Ελλάδα ανεβαίνει κατηγορία».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Εμφατικά επισήμανε τη διάταξη με την οποία παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών καταστάσεων, στην περίπτωση ασθένειας του φοροτεχνικού.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το εάν υφίστανται σήμερα, ακίνητα μεγάλης αξίας δεσμευμένα, που περιμένουν το νέο πλαίσιο για να αξιοποιηθούν, ζήτησε από την κυβέρνηση η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. «Στην Καβάλα η Αρχή Καταπολέμησης Εξόδων από εγκληματικές ενέργειες, έχει δεσμεύσει το εργοστάσιο της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας. Η δέσμευση έγινε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου σας. Έχουν αποδεσμευτεί οι εγκαταστάσεις της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας; Και αν ναι, πότε και τι μέλλει γενέσθαι με αυτές;», είχε δηλώσει η κυρία Ελευθεριάδου, στη φάση της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στο κλίμα αυτό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει για ποιον λόγο επιλέγεται η ΕΤΑΔ, ως διαχειρίστρια ακινήτων μεγάλης αξίας, αντί να τα διαχειριστεί το ελληνικό Δημόσιο. «Μιλάτε για διαφάνεια εσείς που είστε το κόμμα έρμαιο των τραπεζών, που είστε το κόμμα που χρωστάτε 400 εκατομμύρια ευρώ», σχολίασε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

   Επιφυλάξεις, κυρίως ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων, από το ΣΔΟΕ, διότι αντιμετωπίζει μεγάλα κενά οργανικών θέσεων, διατύπωσε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου. Η βουλευτής έχει δηλώσει ότι το κόμμα της δεν έλαβε απαντήσεις, γιατί, αντί του νομοσχεδίου, δεν αξιοποιούνται τα εργαλεία του Ενιαίου Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και το ψηφιακό έργο Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, τουλάχιστον για τα ακίνητα.

Ιδίως όμως η κυρία Αντωνίου έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της διαφωνεί με την εμπλοκή τής ΕΤΑΔ στη διαχείριση δεσμευμένων ή κατασχεμένων ακινήτων μεγάλης οικονομικής αξίας. Η κυρία Αντωνίου αναφέρθηκε στην αναγγελία για πάγωμα στο κυμαινόμενο επιτόκιο και σχολίασε πως η κυβέρνηση, που ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς την ώρα που ο πληθωρισμός έτρεχε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πανηγυρίζει σήμερα για το πάγωμα των υψηλών επιτοκίων και αυτό προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών οι οποίοι θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση, όπως θα την τιμωρήσουν και για τη διάταξη που μπήκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Πρόκειται για μια προβληματική διαδικασία. Έχουμε σημαντικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και προσέθεσε:

«Η πραγματική εγκληματική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων, των διαφόρων μεγαλοσχημόνων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, των οικονομικά ισχυρών, των εγκληματιών του λευκού κολάρου, όπως λέγεται, είτε δεν διώκεται είτε αντιμετωπίζεται μέσα και από νέους θεσμούς, όπως της ποινικής συνδιαλλαγής, με τρόπο που οι κατηγορούμενοι να πέφτουν στα μαλακά είτε να αθωώνονται». O βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε και το ζήτημα της έννοιας της εγκληματικής δραστηριότητας, και σημείωσε ότι υπήρξε μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων που κατέστησαν «έννοια-λάστιχο» την εγκληματική δραστηριότητα.

«Προβληματικό, εάν όχι εξοργιστικό, είναι το γεγονός ότι τα ακίνητα θα μπορεί να τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ του Υπερταμείου, η οποία δεν ανήκει στο κράτος, και της έχουν μεταφερθεί πολλά ακίνητα του Δημοσίου, σχεδόν όλα, χωρίς αποτίμηση και χωρίς καταγραφή», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να προκρίνεται η αποζημίωση των θυμάτων από τις εγκληματικές δραστηριότητες, με ρητή νομοθετική πρόβλεψη, και να ακολουθεί η δυνατότητα εκποίησης και διάθεσης των δημευμένων για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης χαρακτήρισε διεκπεραιωτικό το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου και προσέθεσε πως «όλη η δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί στους θεσμούς και πλέον όλα τα περιουσιακά στοιχεία από εγκληματικές ενέργειες που θα μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ, θα καταλήξουν στα χέρια των αρπαχτικών».