Στην υποβάθμιση της Τουρκίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s την Τρίτη, σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία και εν όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμούΟ οίκος απέστειλε έτσι ακόμη πιο βαθιά στο πεδίο των «σκουπιδιών» -των τοποθετήσεων που δεν θεωρούνται επενδύσεις- το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωσή του με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της λίρας, του τουρκικού νομίσματος.
Ο S&P σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας» εξηγεί η ανακοίνωση του οίκου.
Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.
Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, ούτε θα καταφέρει να περιορίσει τη μεταβλητότητα που καταγράφει η τουρκική λίρα.
Σε μία απόπειρα να στηρίξει την τουρκική λίρα και τον διψήφιο πληθωρισμό, εν όψει και των προεδρικών εκλογών, η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αύξηση ενός εκ των βασικών της επιτοκίων (στο 13,5% από το 12,75%) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι και η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία προ διμήνου σε Ba2 από Ba1. Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της γείτονος χώρας επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης» ανέφερε μεταξύ άλλων η Moody’s.
Διαβάστε επίσης: