Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέσω της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, η δίκαιη σταθερή και περιβαλλοντική προώθηση της εξωστρέφειας και η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης αποτελούν στόχους του οργανισμού Enterprise Greece, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, σε συνάντηση την Πέμπτη με δημοσιογράφους. 

Όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, «στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά μας για το 2019 στον τομέα των επενδύσεων είναι να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα υλοποιήσουν έργα, είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω greenfield επενδύσεων, αξιοποιώντας δημόσια ή ιδιωτικά ενεργητικά σε τομείς που η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Η προσέλκυση επενδύσεων στηρίζεται σ’ ένα πλέγμα κλάδων – χώρων προτεραιότητας. Οι κλάδοι που εστιάζουμε, σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική, είναι τουρισμός και ακίνητα, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, αγροδιατροφή, τεχνολογίες περιβάλλοντος, εφοδιαστική αλυσίδα, φάρμακα, και ιατρικές υπηρεσίες, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, χώρες προτεραιότητας είναι οι Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα και Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ολλανδία, Ισπανία, Ισραήλ». 

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, στόχος είναι να προωθήσει ο οργανισμός συστηματικά και συντονισμένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, προβάλλοντας ταυτόχρονα το brand name της Ελλάδας. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν κλάδοι εκτός από τα τρόφιμα και ποτά που έχουν σημαντική εξαγωγική παρουσία, όπως είναι ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της μόδας, του κοσμήματος και του επίπλου (που αφορά κυρίως τον τουριστικό κλάδο), αλλά και τα δομικά υλικά κι άλλα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα χρειάζεται και σταθερότητα στην προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Επίσης, σημείωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών σ’ έναν χρόνο θα λειτουργήσει στον οργανισμό ηλεκτρονική πύλη πληροφόρησης από τις πρεσβείες «Agora», στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, ενώ ετοιμάζεται και ένα υπόδειγμα για τα αιτήματα που θέλουν οι επιχειρήσεις από τις πρεσβείες. «Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων…σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει αρχείο ξενοδοχείων… το help desk ήδη έχει ξεκινήσει και ξεπέρασαν τα 1.000 αιτήματα στο τηλεφωνικό κέντρο» ανέφερε.

«Από τα 26 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο, τα 6-8 δισ. ευρώ μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε ότι πέρυσι ήταν χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές μας, «αλλά και πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι και σχεδιάζουμε περισσότερες στοχευμένες δράσεις, ενώ κάθε τρεις μήνες θα αλλάζει το πρόγραμμα για μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων».  

Παράλληλα, σημείωσε ότι η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία ανοίγουν νέους ορίζοντες και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα βαλκανικό hub για τις καινοτόμες επιχειρήσεις.