Η επιδείνωση του κλίματος γύρω από τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται και σήμερα, με τις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να επιστρέφουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει εν μέσω του διεθνούς sell-off του Φεβρουαρίου, σβήνοντας όλη την θετική πορεία που είχε σημειωθεί από τότε και η οποία είχε “ζεστάνει” τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.
Σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,5% με άνοδο της τάξης του 1,20% από τα χθεσινά επίπεδα, και στα υψηλά έτους.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου η απόδοσή του είχε βρεθεί στο 3,6% και στα χαμηλά 12 ετών, ωστόσο το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων τον Φεβρουάριο “χτύπησε” και τους ελληνικούς τίτλους, με τις αποδόσεις του 10ετούς να αγγίζουν το 4,497% στις 14 Φεβρουαρίου πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όπου βρέθηκαν στο 3,8%.
Ανάλογες πιέσεις δέχεται και το 5ετές ομόλογο με την απόδοσή του να αγγίζει το 3,55%, ενώ στο 4.03% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαρτίου διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς (το οποίο έχει εκδοθεί τον Φεβρουάριο με απόδοση 3,5%).
Αξίζει να σημειώσουμε πως η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ έχει κατεβάσει ταχύτητα αφού χθες ο τζίρος άγγιξε τα μόλις 4 εκατ. ευρώ με τα 3 εκατ. ευρώ να αφορούν εντολές πώλησης, κυρίως των 10ετών τίτλων.
Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος (ο μέσος ημερήσιος τζίρος από τις αρχές του μήνα διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ) είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί πλέον γύρω από τα ελληνικά assets, μετά και τους κραδασμούς στο ελληνικό Χρηματιστήριο από τις αρχές του μήνα.
Ο αντίκτυπος που είχαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία και σημείωσαν την πιο ακραία συμπεριφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τίτλους της ευρωπεριφέρειας, δείχνει χωρίς αμφιβολία πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα, παρόλο που βρίσκεται μόλις τρεις μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Επιπλέον, η απουσία λύσης για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όσο συνεχίζεται, θα κρατά τους επενδυτές μακριά από την αγορά αφού οι ελληνικοί τίτλοι έχουν την “ταμπέλα” του υψηλού ρίσκου.