Το Brent έχει ξεπεράσει και τα 123 δολάρια το βαρέλι και πριν από λίγες ώρες βρέθηκε να κινείται στα 123,78.
H συμφωνία της Ε.Ε. για έστω και μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως αναμενόταν έδωσε νέα ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού από τα χαράματα. Όμως, το εύλογο ερώτημα είναι που θα σταματήσει αυτό το ράλι και οι όποιες εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές για τους επόμενους έξι μήνες.
Οι νέες τιμές του αργού δίνουν σήμα ανόδου και για τις λιανικές τιμές των καυσίμων στην «καρδιά του καλοκαιριού», αυξάνοντας το κόστος των μετακινήσεων, αλλά και των μεταφορών.
Σε επίπεδο προβλέψεων βραχυπρόθεσμα η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί
«Πιστεύουμε πως όταν το τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού εμπάργκο γίνει σαφές τις επόμενες ημέρες, ήτοι το χρονοδιάγραμμα και το εύρος του, οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι» υποστηρίζει ο Σούβρο Σαρκάρ, ενεργειακός αναλυτής της DBS Bank.
Ο ΟΠΕΚ παίζει τα δικά του παιχνίδια
Ο OPEC+ δεν φαίνεται διατεθειμένος να «ανοίξει τις κάνουλες» στην παραγωγή πετρελαίου καθώς, στη συνάντηση που έχουν τα μέλη του την Πέμπτη εκτιμάται πως θα εμμείνουν στην απόφασή τους να αυξάνουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια το μήνα, σταθερά όπως κάνουν από πέρυσι.
Μόνο που η αύξηση αυτή δεν φθάνει για να εξισορροπήσει τις ανάγκες της αγοράς και βεβαίως τις ποσότητες που θα λείψουν από την Ευρώπη μετά την εφαρμογή εμπάρκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Άμεσες επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού
Στο 10,7% «πέταξε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από 10,2% τον Απρίλιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ενισχύουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να φαίνονται στα ράφια σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, ακόμη και στις υπηρεσίες.
Το απογοητευτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι ότι όλα δείχνουν αύξηση τιμών και τους επόμενους μήνες. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και μαζί τις τιμές των τελικών προϊόντων
Αντίστοιχα, το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί με βάση τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε αυτή τη φάση, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης λόγω καλοκαιρινών διακοπών και μετακινήσεων.
Ούτε στην Ευρωζώνη όμως η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη.
Καθημερινό σοκ στις αντλίες καυσίμων
Τα χειρότερα αναμένει η ελληνική αγορά καυσίμων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου.
Την Τρίτη η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά ήταν στα 2,67 ευρώ/λίτρο.
Η μέση τιμή για τα πρατήρια της Αθήνας σήμερα κυμαινόνταν στα 2,27 ευρώ /λίτρο, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.
Από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα ακρίβυνε κατά 6,5 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, προσθέτοντας ότι σήμερα θα δούμε μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια.
Μέσα στην εβδομάδα η αύξηση θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά το λίτρο, έως το τέλος της εβδομάδας η τιμή της βενζίνης θα έχει φτάσει τα 2,37 ευρώ το λίτρο, εκτίμησε ο κ. Ασμάτογλου.
Σε βάθος χρόνου άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα αγγίξει στην Αθήνα ακόμη και τα 2,70 ευρώ ανά λίτρο.
Πάντως την Κυριακή η κίνηση στα βενζινάδικα ήταν πολύ περιορισμένη, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 40%, συμπλήρωσε.