Στις 52,8 μονάδες έκλεισε τον Μάρτιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), υψηλότερα από τις 51,7 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, η τελευταία τιμή του δείκτη υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2022. Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η δεύτερη συνεχής μηνιαία αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Μάρτιο.
Η άνοδος της παραγωγής συνδέθηκε με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.
Την άνοδο της παραγωγής προκάλεσε η πιο απότομη αύξηση των πωλήσεων των Ελλήνων παραγωγών αγαθών σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Τα στοιχεία του Μαρτίου υπέδειξαν σταθερή άνοδο των νέων παραγγελιών, καθώς αυξήθηκε το ενδιαφέρον από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες κατέγραψαν εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Παρότι οριακός, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου ενός έτους.
Τα στοιχεία του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχθηκαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε ελάχιστα, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2020.
Οι εταιρείες ανέφεραν, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι, παρά τις αυξήσεις στο κόστος των υλικών και της ενέργειας, ορισμένοι προμηθευτές μείωσαν τις τιμές τους.
Παράλληλα, σημειώθηκε αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χρεώσεων εκροών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021. Ορισμένες εταιρείες μετακύλισαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, ενώ άλλες επεσήμαναν τις προσπάθειες να παραμείνουν ανταγωνιστικές με εκπτώσεις που πρόσφεραν στους πελάτες τους.
Η μεγαλύτερη ροή εισερχόμενων νέων παραγγελιών ενθάρρυνε την αύξηση της δραστηριότητας προσλήψεων από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών. Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου ενός έτους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εταιρείες ανέφεραν επίσης επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, λόγω των ελπίδων για μελλοντική ανάπτυξη, καθώς οι προσδοκίες για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος άγγιξαν τις εντονότερες που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Παρότι οι αδιεκπεραίωτες εργασίες κατέγραψαν και πάλι συρρίκνωση, ο ρυθμός υποχώρησης ήταν ο βραδύτερος που έχει σημειωθεί από τον Μάιο του 2022.
Η ζήτηση για εισροές αυξήθηκε τον Μάρτιο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με σταθερό ρυθμό. Παρά την αύξηση, η πίεση που ασκούνταν στην παραγωγική ικανότητα των προμηθευτών εξασθένησε, καθώς η απόδοση των προμηθευτών σταθεροποιήθηκε σε γενικές γραμμές κατά τη διάρκεια του μήνα, μετά από μια περίοδο συνεχών καθυστερήσεων που ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2020.
Τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν απότομα, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, τα τρέχοντα αποθέματα των ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν ελαφρώς, καθότι ορισμένοι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν τις προσπάθειες αποθεματοποίησης λόγω των ελπίδων για άνοδο της ζήτησης.