Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τη χωρίς σχέδιο και με αποσπασματικό τρόπο διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης (Real FM 97.8).

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θερίζουμε αυτό που σπείραμε», καθώς επί έναν ολόκληρο χρόνο δεν στηρίχθηκε με επάρκεια το δημόσιο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις αντιδράσεις του κόσμου και έφερε ως παράδειγμα τις προαναγγελλόμενες παρεμβάσεις στην εργασία, λέγοντας ότι επιλέγεται η «εργαλειοποίηση της πανδημίας, που χρησιμοποιείται ως όπλο για να περάσει η κυβέρνηση αυτές τις, κατ’ ουσίαν, αντικοινωνικές ρυθμίσεις, κάτω από τον εύηχο τίτλο “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι δεν ήταν και δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα μια ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που θα μπορούσε να υπάρχει, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή, την ίδια ώρα που στους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνονται χρήματα με το σταγονόμετρο, «γίνεται η πιο βίαια αναδιανομή πλούτου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω της υπόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς».

Είπε μεταξύ άλλων:

«Θερίζουμε αυτό που σπείραμε. Αναφέρομαι στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε, χωρίς σχέδιο και αποσπασματικά, την αντιμετώπιση της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία, προφανώς, δεν έχει την υπογραφή της ΝΔ. Αλλά, όμως, όταν ήμασταν μια χώρα με πολύ λίγα κρούσματα, όταν είχαμε πάρει τα μηνύματα από το εξωτερικό, γιατί δεν αξιοποιήσαμε αυτόν τον χρόνο; Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει το οριακό σημείο και η κυβέρνηση μας κορόιδεψε σε ορισμένα πράγματα».

«Θεωρώ αδιανόητο ότι έναν χρόνο μετά δεν έχουν δρομολογηθεί ή δεν έχουν γίνει όπου ήταν δυνατό μόνιμες προσλήψεις γιατρών. Θεωρώ αδιανόητο ότι στην πρωτοβάθμια υγεία δεν έγιναν τα απαιτούμενα, έτσι ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία».

«Είδαμε μια προσπάθεια να καιροπετάξουμε την κατάσταση, να θεωρήσουμε ότι είναι μια παρένθεση. Δεν είναι, όμως. Αυτή η υπόθεση θα μας συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια, βλέπετε ότι ο εμβολιασμός που γίνεται τώρα θα χρειαστεί να γίνει και του χρόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, συνολικά για τον πλανήτη και για τη χώρα και αποδείχτηκε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν είναι δέσμια ανίκανων ανθρώπων, δεν υπάρχει ανικανότητα, υπάρχει εμμονή σε μια ιδεοληπτική προσέγγιση γύρω από τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, γύρω από την αναγκαιότητα και το εμβόλιο και η υγεία να θεωρηθούν δημόσια αγαθά».

«Πέστε μου τώρα, γιατί ο εργαζόμενος του οποίου του καταργούν τη συλλογική σύμβαση και του λένε “θα κάνεις ατομική σύμβαση εργασίας”, γιατί ο εργαζόμενος που του λένε ότι δεν θα υπάρχει πια οκτάωρο και ότι “θα δουλεύεις δέκα και δώδεκα ώρες χωρίς να πληρώνεσαι τις υπερωρίες και θα σου αφαιρέσουμε στο μέλλον αυτές τις παραπάνω ώρες που δούλεψες”, θα πρέπει να αποδεχτεί να γυρίσουμε στον προηγούμενο αιώνα και να μη διαμαρτυρηθεί; Δεν υπάρχει, λοιπόν, εργαλειοποίηση της πανδημίας, που χρησιμοποιείται ως όπλο για να περάσει η κυβέρνηση αυτές τις, κατ’ ουσίαν, αντικοινωνικές ρυθμίσεις, κάτω από τον εύηχο τίτλο “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”; Προσέξτε, “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τώρα ποιος θα φταίει αν μεθαύριο οι εργαζόμενοι κατέβουν στον δρόμο; Οι ίδιοι που είναι “ανεύθυνοι” ή η κυβέρνηση που δεν σέβεται τις ιδιαίτερες συνθήκες;».

Η οικονομική πολιτική «δεν ήταν επαρκής, δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ύφεση που έχει ξεφύγει και έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που θα μπορούσε. […] Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, του ενός χιλιάρικου και των τεσσάρων χιλιάδων για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν εισπράξει τίποτα τους τελευταίους μήνες, είναι εμπαιγμός. Την ίδια στιγμή που είναι τόσο φειδωλοί, που δίνουν με το σταγονόμετρο χρήματα -για τα μάτια του κόσμου, όχι για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, γίνεται η πιο βίαια αναδιανομή πλούτου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω της υπόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό δεν είναι μια ληστεία σε βάρος του δημόσιου χρήματος; Γι’ αυτά δεν μιλάει κανείς, όμως. Το άλλο που γίνεται  με την Εθνική Ασφαλιστική;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης