«Επί ένα χρόνο προειδοποιούσαμε διαρκώς για την επικείμενη καταστροφή στο γάλα και τη φέτα. Ακόμη και τώρα, δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μισό βήμα πριν σκάσει η βόμβα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπου με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κτηνοτροφία, τονίζοντας τον ορατό πλέον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης του κλάδου.

Ο κ. Σατολιάς υποστήριξε πως θα μπορούσε να είχαν προληφθεί τα σημερινά αδιέξοδα, αν οι αρμόδιοι άκουγαν τις προειδοποιήσεις και το διαρκές σήμα κινδύνου που εδώ και ένα χρόνο εξέπεμπε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του τα σημάδια:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον, μετά από σειρά παρεμβάσεων και από εμάς και από άλλους φορείς, μετά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των ίδιων των παραγωγών, έχει ανοίξει η συζήτηση, όμως και πάλι δεν θεωρώ ότι όλοι έχουμε πλήρως αντιληφθεί το που βρισκόμαστε.

Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε ελέγχους στο γάλα και η απάντηση να είναι ότι βρισκόμαστε σε ελεύθερη αγορά! Προφανώς και η διακίνηση καθορίζεται απ’ το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο.
Εμείς ζητάμε ελέγχους στο που κατευθύνεται το γάλα που νόμιμα έρχεται στη χώρα. Και το έχουμε πει με όση ένταση μπορούσαμε:
Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα στην παρασκευή φέτας; Και πως προστατεύουμε εν τέλει το εθνικό μας αυτό προϊόν; Υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές; Γίνεται υπερδιήθηση; Μπορεί κάποιος μονομερώς, αφού έχει δεσμεύσει τον παραγωγό, να μειώσει κατά το δοκούν τις τιμές; Αυτά λέμε και εκεί ζητάμε ελέγχους».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην υπό σύσταση Διεπαγγελματική υπάρχουν διαφωνίες που δεν ευνοούν το όλο εγχείρημα, ο κ. Σατολιάς σχολίασε:

«Πράγματι, υπάρχουν διαφωνίες και ναι, όπου υπάρχουν άνθρωποι και λάθη θα γίνουν και σκοπιμότητες θα προταχθούν. Αυτές είναι που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Κάποιοι θέλουν τη Διεπαγγελματική για να την ελέγχουν. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο, το καθορίζει το Υπουργείο. Αυτό βάζει τους κανόνες, αυτό αποφασίζει. Και πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του, όπως άλλωστε μόλις προχθές ανήγγειλε ο υπουργός».

Τέλος, ο κ. Σατολιάς κάλεσε σε συνεννόηση και σύμπνοια προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα: «Αν σήμερα μιλάμε για κατάρρευση τιμών και για αδιάθετο προϊόν, δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα συμβεί αν κλείσουν βιομηχανίες.

Το θέμα δεν αφορά δέκα εργαζομένους ή εκατό κτηνοτρόφους. Αφορά την εθνική οικονομία, την παραγωγή, τις εξαγωγές, τη διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως ζήτημα ύψιστης σημασίας, οι “λύσεις” που θα δοθούν θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα».

Παράλληλα, ζήτησε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών έμπρακτης στήριξης των κτηνοτρόφων, τόσο μέσω της αποθεματοποίησης και ένταξης της φέτας στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ όσο και με ενισχύσεις de minimis προς τους παραγωγούς.